23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Jonisering av mognadsrum: Eliminera mögeltillväxt

Jonisering är en miljövänlig hygienlösning för företagens mognadsrum. Så om ditt företag vill bli av med mögel i livsmedel kan du läsa mer om denna smarta teknik här i artikeln.

Coronaviruset har satt fokus på förekomsten av virus, bakterier och annan mikrobiologi
Den 31 december 2019 varnade Kina WHO om ett utbrott av vad som initialt förväntades vara lunginflammation i Wuhan. Det skulle senare visa sig vara början på en COVID-19-pandemi.  Det var klart att sjukdomen man måste ta sjukdomen på allvar. Konsekvenserna av detta har varit många, och bland annat har företagen varit tvungna att öka sitt fokus på felfri hygien. Och lyckligtvis, för det har inneburit att förekomsten av exempelvis mögel har minimerats på många företag.

Varför är mögel farligt?
Det ökade fokuset på att eliminera mögeltillväxt är positivt. Mögel producerar gifter som kallas mykotoxiner. I värsta fall kan det sluta med att människor får skador på inre organ, hjärnskador eller cancer på grund av intag av mykotoxiner. Det är självklart att för livsmedelsproducenter bör det vara en fiende som man inte underskattar.

Varför uppstår mögel?
Mögel har goda odlingsvillkor i mognadsrum. Livsmedel som långtidsmognad ost, salami, skinka etc. måste genomgå en mognadsprocess för att få rätt konsistens och korrekt PH-nivå. Processen innebär att maten friger mycket vätska och därmed fukt, vilket ger goda odlingsvillkor för mögel eftersom mögel trivs vid hög luftfuktighet. Mögel finns först i luften men sedan kan den förorena matvarorna. Som ett resultat måste många livsmedel kasseras. Det är en frustrerande kostnad - särskilt när man hade kunnat undvika det. Jonisering av mognadsrum kan därför minska matsvinn och förbättra omsättningen.

Hur fungerar jonisering?
Jonisering av mognadsrum sker genom att ditt företag inrättar ett luftreningssystem. Luften joniseras genom att omvandla en eller flera atomer eller molekyler till en jon. Detta gör man genom att tillsätta eller ta bort laddade partiklar såsom elektroner. När det gäller jonisering av luft bildas jonpar som består av en fri elektron och en positiv jon. Det aktiverade syret binder föroreningarna i rummet, varefter en oxidationsprocess startar. Oxidationsprocessen skadar cellstrukturen i mögelsporer etc., och resultatet är att de blir inaktiva. Det aktiverade syret fungerar alltså som ett desinfektionsmedel.

Vad ska du tänka på?
Det är problematiskt om joniseringen resulterar i för mycket ozon. Därför måste du vara uppmärksam på att välja en tillverkare som har tagit hänsyn till detta. Det är viktigt att man följer de tillåtna mängderna av ozon, eftersom för mycket ozon kan ge andningsbesvär, förekomst av astma och skador på de anställdas lungor.

Ren luft utan kemikalier
Denna smarta teknik kan desinficera luften med naturens egen metod och därför utan kemikalier. Så om du vill spara pengar på städning och matsvinn kan den här lösningen vara något för dig och ditt företag. Med jonisering kan du minska mögel, jäst och bakterier i mognadsrum.

Sänd till en kollega

0.031