23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bjud på paltkalas med äkta Piteå-anda!

denna artikel är sponsrad av stromlidapalt.se

Visst kan vi kalla palten för en grundpelare i den svenska husmanskosten. I varje fall om vi befinner oss i Norrland.

Om du vill bjuda på ett lite annorlunda kalas så får du inte missa möjligheten att hålla paltkalas med äkta Piteå-andra.

Detta oavsett om festen hålls söder om Hudiksvall eller norr om Haparanda.

Var är palt?

Du behöver inte skämmas för att du inte vet vad palt är. Många drar sig med ordet utan att riktigt veta vad som utgör verklig palt.

Grundreceptet har riven potatis som man blandar med mjöl och salt. Smeten formas till runda bollar som sedan fylls med någon form av fläsk- eller köttfyllning.

De runda bollarna, paltarna, ska kokas i vatten som har gott om salt.

Beroende på var paltreceptet har sitt ursprung så kan det vara så att man använder olika typer av mjöl. Ska det vara paltkalas på Piteåvis så krävs det kornmjöl och vetemjöl.

Ska det vara palt eller kroppkakor?

Om du ställer den frågan har du uppenbarligen inte varit på ett klassiskt paltkalas i Piteå som det som hölls då staden firade 400 år 2021.

Då fick alla piteåbor äta pitepalt som inte är samma sak som kroppkakor.

Kroppkakan må ha liknande ingredienser men är Ölands nationalrätt. Palt och kroppkaka påminner en hel del om varandra på så vis att de båda innehåller potatis.

Men kroppkakan består bara till hälften av rå potatis, resten är kokt, medan palten enbart görs på rå potatis.

Du kanske kan chansa på kroppkakan för ditt paltkalas men var då beredd på att gäster som har erfarenhet av den äkta palten och särskilt den från Piteå kan ställa sig lite frågande till din ”palt”.

Vad är ett paltkalas?

Ett paltkalas är precis som namnet skvallrar om en fest där det kommer att bjudas på palt.

Om det ska kännas som i Piteå så bör det förstås vara äkta pitepalt som görs på svensk köttråvara.

Du har ganska fria händer att utforma ditt paltkalas men det finns några ingredienser du bör ha med för den rätta känslan:

  • Riktigt god pitepalt, blodpalt och eventuellt kroppkakor
  • Smör
  • Mjölk
  • Lingonsylt
  • Kaffe
  • Kaka

När allt detta finns på plats så lär dina gäster trivas enormt bra.

Om det kommer folk som inte är insatta i paltens betydelse som husmanskost så är det ju ypperligt läge att förklara lite mer om detta.

Du kan också passa på att nämna att denna rätt faktiskt kallas för kams i södra Norrland.

Det kan vara något som samtliga gäster hör för första gången beroende på deras paltvana förstås.

Så äter ni palten

Ett paltkalas är det perfekta tillfället att lära sig äta palten på rätt sätt.

Häll upp mjölken som ska drickas med palten i fina glas och instruera sedan gästerna om att skära en paltbulle på hälften.

Innehållet ska nu försiktigt tas ut och så fyller ni tomrummet med rumsvarmt smör som kommer att smälta i den varma palten.

Nu har ni just skapat en smörbrunn som är en delikatess i sig. Detta är något som särskilt barn tycker om så paltkalas är verkligen något som passar alla åldrar.

Vad man gör med fläsket eller korven som har pillats ut är valfritt. Doppa i lingonsylt eller ät precis som den är.

När festen lider mot sitt slut

När alla har ätit så mycket palt de klarar av finns risken för att paltkoman bryter ut.

Detta är vad man i Pite älvdal kallar för paltschwimen vilket beskriver känslan av att vara så dåsig så att man kan tuppa av.

Detta undviker vi med en kopp kaffe och något sött som piggar upp som en bit kaka.

Om det blev palt över så ska du förstås se till att du har matlådor att skicka paltbullar hem till gästerna som sedan kan fortsätta festa på pitepalt och blodpalt dagen därpå.

Det bör de göra om du har lyckats med din hemlagade palt eller om du köpte den från proffs som vet hur man gör.

Sänd till en kollega

0.047