23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Köksfläkten - pricken över i:et i köket

När man renoverar köket i sitt hus eller sin lägenhet så finns det en hel del att tänka på och ta ställning till. Allt från luckor och vitvaror till skåp-knoppar och diskbänkar. Allt ska matcha och passa in med den stilen man har hemma

 När man ska välja köksfläkt finns det massor att välja på och rätt köksfläkt kan faktiskt spegla hela köket.

En köksfläkt idag är mycket mer än den var tidigare, innan skulle den bara fylla sin funktion och det var sällan man egentligen tänkte på fläktens design. Idag är köksfläkten en viktigt inredningsdetalj i köket som matcha resten av interiörerna. 

Välj rätt köksfläkt

När du har bestämt dig för att investera i en ny köksfläkt till ditt kök måste du först och främst undersöka vilken typ av ventilation du har i din bostad. Om du endast ska byta ut din köksfläkt så krävs det att det är en fläkt som passar in i den köksinredningen du har. Ska du däremot byta ut hela köket så har du större valmöjligheter men det är fortfarande viktigt att den passar in i den befintliga köksinredningen. 

Bor du i en hyresrätt så kan du ta reda på om byte av köksfläkt är något som bostadsföretaget står för eller ombesörjer själv. Har du tillåtelse att själv byta din fläkt så måste du ändå prata med din hyresvärd för att ta reda på vilken fläkt du får byta till och om det är något annat du behöver ta hänsyn till. 

När du ska välja en fläkt är det också viktigt att undersöka ljudnivån på fläkten. Den ska gärna vara effektiv men också så tyst som möjligt. Kontrollera också hur oset leds bort från köket och att fläkten är lätt att rengöra. 

Olika sorters fläktar

Om man ska välja en fläkt till ett hus där det inte finns någon frånluftskanal att ansluta fläkten till så är det bra att investera i en kolfilterfläkt. Fläkten renar luften och släpper ut den i rummet igen vilket kan vara en fördel för den som har en villa och vill spara på värmen. 

Utsugsfläkten är en perfekt fläkt i hus med självdrag då den leder bort luften till en utsugskanal. Den här fläkten är ett bra val för enfamiljshus. 

Kombinations-fläkten är många gånger ett krav i flerfamiljshus då den minskar brandrisken om frånluften är rensad från os. Den här fläkten är en variant av utsugsfläkten och den renar luften via ett kolfilter för att sedan leda ut den via det centrala ventilationssystemet.

Sänd till en kollega

0.046