23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

För din hälsa

Det här med hälsa är knepigt och kan vara komplicerat. Många saker i kroppen jobbar samtidigt för att vi ska kunna fungera. Därför blir det extra märkbart när något inte riktigt stämmer. Ibland är det inte riktigt vad vi tror som kan vara orsaken.

Testosteron spelar roll

Det är inte bara kvinnor som påverkas av hormoner. Vi har många hormoner som snurrar i kroppen. När de inte fungerar som de ska kan det leda till en uppsjö av besvär. För män är det testosteronnivåerna som påverkar mest. Kvinnor producerar också testosteron, höga värden kan orsaka sådant som oregelbunden mens och viktökning.

Hos män är testosteronbrist ett större problem. Det kan leda till allt från nedstämd och depression till benskörhet och minskad muskelmassa. Som regel testas inte hormonnivåer inom sjukvården. Därför kan det vara lätt att missa problem. Du som man bör testa din testosteron regelbundet. På så sätt har du en baslinje och vet när något är fel.

För höga nivåer av testosteron kan också orsaka problem med ökad aggression och humörsvängningar. Du kan lära dig mer om hur testosteron påverkar din hälsa på testosteron.se

Testosteron och mental hälsa

Än så länge finns det inte jättemycket forskning på hur olika hormoner påverkar oss. En del har undersökts mer, till exempel effekterna av adrenalin och kortisol över en lång tid. Två hormoner som är kopplade till stress och stressjukdomar. 

Könshormoner däremot har vi fortfarande väldigt lite förståelse kring. Vi vet de grundläggande processerna kring reproduktion. Däremot vet vi fortfarande inte hur nivåerna av testosteron och östrogen interagerar med andra funktioner i kroppen. Vad vi vet är att för höga eller för låga nivåer är kopplade till psykisk ohälsa.

Att behöva medicinera för att få kroppen i balans är ingenting att skämmas över. Vi har turen att leva i en tid och i ett land där hälso- och sjukvård är tillgängligt när vi behöver. Samma sak gäller om du har problem med din hormonproduktion. Det är inget konstigare att ta extra testosteron än det är att ta insulin.

Prata med din doktor

När det kommer till din hälsa bör du alltid i första hand vända dig till din husläkare. Även om de inte testar dina testosteronnivåer kan de hjälpa dig att utesluta andra problem. Många bristsjukdomar orsakar liknande symptom. Ibland kan du också ha en kombination av problem som bidrar till att du mår sämre.

Det är till exempel vanligt att känna sig trött och bli andfådd lätt när du har järnbrist. Du kan inte upptäcka järnbrist på egen hand och behöver därför lämna ett blodprov. Andra bristsjukdomar kan också likna symptomen du får av testosteronbrist.

Därför är det så viktigt att du pratar med din läkare. Du kan få tips och råd för hur du ska gå tillväga. Om du kan utesluta andra hälsoproblem blir också behandlingen mer effektiv och säker. Det finns ett stigma för män när det kommer till att söka sjukvård. Både för fysisk och mental ohälsa.

Ta hand om din kropp

Finns det något du kan göra på egen hand för att gynna en bra hormonbalans? Produktionen av våra hormoner är starkt kopplade till vår hälsa i övrigt. Risken för att få bristsjukdomar ökar om din livsstil är ohälsosam. Samma sak gäller dina testosteronnivåer.

Sådant som övervikt och mycket stillasittande kan påverka dina nivåer negativt. Antingen genom att testosteronet ackumulerar i kroppens fet depåer eller genom att produktionen minskar. Det är dock viktigt att komma ihåg att du kan drabbas av hormonbrist även med en hälsosam livsstil. Hälsa är ofta komplicerat.

Sänd till en kollega

0.047