23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

BMI-räknare: Är din vikt hälsosam?

Är din vikt hög, låg eller precis som den ska vara? Det kan vara svårt att ha koll på. Men innan du bestämmer dig för om viktminskning är vägen till en hälsosammare hälsa, kan du ge din kropp en hälsokontroll genom att räkna ut ditt BMI.

Säger din vikt dig något om din kropps fysiska hälsa? Nej det gör det faktiskt inte.

Siffran du ser på vågen spelar ingen roll om den inte jämförs med resten av din kropp. Det har nämligen stor betydelse om du är 160 cm eller 190 cm lång om du till exempel väger 70 kg.  

Därför är det en bra idé att beräkna ditt BMI innan du överväger en viktminskning. BMI står för Body Mass Index och är ett uttryck för förhållandet mellan din vikt och längd. Det är den officiella måttenheten för övervikt, normalvikt och undervikt, som bland annat används av WHO. 

Det finns många olika BMI-räknare där du snabbt och enkelt kan räkna ut ditt BMI.

Hur fungerar BMI-räknaren? 

För att kunna använda BMI-räknaren behöver du bara känna till din vikt och längd. För att beräkna BMI används en formel där vikten divideras med din längd. Beräkningen ger dig en siffra som vanligtvis ligger mellan 18 och 30. Ofta kommer räknaren att tala om för dig var på BMI-skalan du befinner dig.

BMI-räknaren kan användas av alla då det inte är någon skillnad om du är man eller kvinna. Men om du är barn eller tonåring ska du använda en annan skala.

Klicka här och testa en BMI-räknare 

Vad betyder övervikt för din hälsa?

Fetma kan kopplas till en ökad risk för en lång rad livsstilssjukdomar och psykiska påfrestningar. Bland annat har man funnit bevis för att övervikt och fetma kan leda till till exempel diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, stroke och vissa typer av cancer.

Gener spelar också en viktig roll i utvecklingen av sjukdomar, så därför kan man också drabbas av livsstilssjukdomar som normalviktig. Men ju högre bmi, desto större är risken att utveckla livsstilssjukdomar.

Övervikt och fetma kan också påverka din mentala hälsa. Hos överviktiga ses oftare låg självkänsla, depression och sämre livskvalitet än hos normalviktiga.

BMI säger inte allt

BMI och din vikt är inte det enda du behöver titta på när du bedömer din kropps hälsa. Ge gärna din livsstil, träningsvanor och kost en hälsokontroll.

Men det finns även andra faktorer än dessa, som säger något om din hälsa och risken för sjukdomar, bland annat din puls och din blodgrupp. 

Forskning visar bland annat att din blodgrupp är nära kopplad till din hälsa. Blodgrupp 0 skyddar till exempel mot cancer och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Sänd till en kollega

0.047