23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hållbart kaffe är framtidens kaffe

Det är inte någon nyhet att svenskarna dricker otroliga mängder kaffe. Om det är bra för kroppen eller ej lämnar vi osagt, men hur förhåller det sig till miljön? Kan man rättfärdiga rent miljömässigt att dricka flera koppar kaffe om dagen? Ja, om det är hållbart och ekologiskt.

Ju fler kaffemärken som lanseras på marknaden desto svårare kan det kännas att välja rätt, och välja ett hållbart kaffe. Men egentligen är det inte så svårt. Det handlar egentligen bara om att leta efter produkter som har ekologisk stämpel på förpackningen. En av de främsta fördelarna med ekologiskt kaffe är att kaffebönorna odlas utan bekämpningsmedel. Det kan låta som en liten bagatell, men det är denna ”detalj” som gör den stora skillnaden.

Tidigare har det varit svårt att hitta ett ekologiskt kaffe som förutom att vara miljömässigt försvarbart också levde upp vad gäller smak och aromer. Senseo är ett exempel på ett märke som arbetar hårt för att deras kaffe ska leva upp till standarderna både smakmässigt och för att kunna klassas som ekologiskt. Där det är viktigt att vara med och skapa ett framtidens kaffe, både för miljön och för konsumenterna.

Om tillverkaren anstränger sig så vill kunden också göra det

Att hitta kaffe som är märkt ekologiskt kan vara en ansträngning från kundens sida. Just för att det är relativt liten del av de kaffe som säljs som både är smakrikt och ekologiskt tillverkat. Men ju fler kunder som väljer ekologiskt kaffe desto viktigare förstår producenterna att det är att satsa på certifierat kaffe där man kan dricka sina koppar med gott samvete. Exempelvis kapslar hos Senseo går att köpa både ekologiskt odlade och vanligt. Så det även upp till kunden att visa att det är viktigt med den ekologiska märkningen.  

Kaffemaskinen har också ett finger med i spelet

Att leta efter att hållbar kaffemarkering när man köper kaffe är viktigt. De garanterar att både människorna som arbetat med att odla kaffet och miljön har mått så bra som möjligt under produveringen. Men det är faktiskt en komponent till som är viktig i vad gäller hållbart kaffe. Och det är kaffemaskinen som detta kaffe kommer att bryggas i. Inte enbart för att det är det som i slutändan kommer vara avgörande för hur kaffet smakar, utan även för att även kaffemaskinerna kan påverka miljön mer eller mindre. Genom exempelvis hur mycket vatten som används under bryggningen.

Så det är många parametrar som spelar in för att ett kaffe ska klassas som hållbart hela vägen från böna till koppen. Och självklart ska man inte behöva tumma på smaken för att kaffet ska vara ekologiskt. Men som konsument kan man verkligen göra skillnad genom att göra just hållbara val, och ändå få en god kopp kaffe.

Sänd till en kollega

0.047