23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vinets magi

Få drycker fångar vår fantasi såsom vinet. En dryck urgammal som urberget, nja inte riktigt kanske, men nästan. Från åtminstone år 6000 f. kr. dracks det vin och det gör ju många av oss än idag.

Bara orden med vilka vi karakteriserar ”gudadrycken” – på ett blomsterspråk där vinsmaken kan beskrivas som t.ex. känslig eller delikat, eller vad sägs om sexig, elegant eller komplex?

I berättelser från gamla Rom och i Bibeln förekommer vinet rikligt och det sägs ju att många romare drack vin, utspätt med vatten, dagligen och stundligen.

Romarna övertog vanan att odla och bereda vin från grekerna, som också ofta skrev och besjöng vinet. I gamla Grekland var det dessutom tradition att värden drack av vinet först för att visa gästerna att det inte var förgiftat.

Där uppstod frasen ”drink to your health”, eller bara “to your health” eller sante´, som det blev på franska.

Alkoholvanor

Vikingarna drack mjöd och ölliknande brygder, irländarna gillar sin Guinness och sin Whiskey, i ”Vodkabältet” – det som sträcker över norra Ryssland och norra Skandinavien - har brännvin och vodka varit favoriserade festdrycker som oftast resulterat i rejäla rus och rejäla bakfyllor och sedan kanske av minst en vecka skötsam avhållsamhet.

Vinet däremot som nu invandrat till oss mer och mer söderifrån dricks gärna på ett mer kontinentalt och sofistikerat sätt: i mindre mängder men oftare, inte minst under sommarmånaderna när vissa av oss stoppar ner några boxar och kanske även några flaskor av finare sort i bagageutrymmen innan det bär iväg ut på sommarsemester.

Finsmakarna

Men det finns folk som älskar vinet mer än så.

Det finns de som blir så intresserade av vinet att det till slut det blir en hobby. De kanske börjar göra eget vin eller så nöjer man sig med att känna igen de olika vinsorterna och skaffar de tillbehör som ger mer atmosfär och stil åt vinintresset.

Här finns en uppsjö av fina produkter som den bitne kan skaffa sig för att förhöja vinupplevelsen. På vinsajter som wineandbarrels.se får man en uppfattning om utbudet.

Vinkylskåp, vinställ, vinglas, vintunnor, korkskruvar och t.ex. den, ofta vikbara, kniv som kallas Laguiole.

Så någon brist på produkter existerar inte utan inköpen styrs väl snarast av hur djupt man hunnit ”nörda ner sig i vinträsket” och av plånbokens tjocklek givetvis.

En, utan tvivel, trevlig och intressant hobby för den som tar vinet seriöst – kanske ditt nästa glas vin blir inkörsporten till ett levande intresse?

Sänd till en kollega

0.031