23948sdkhjf

Midsona om arsenikavslöjandet

"Följ Livsmedelsverkets rekommendation — ge inte riskakor till barn under sex år", säger riskaktillverkarens kvalitetschef.
I går utkom Livsmedelsverket med en rapport som konstrade höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik i ris och prisprodukter.

Läs också: Livsmedelsverket: Ge inte barn riskakor

Livsmedelsverket pekade ut riskakor som särskilt farligt och avråder från att ge barn under sex år produkten. I Sverige säljer Midsona riskakor under varumärkena Friggs och Urtekram.

— Vi fick ta del av informationen på tisdagsmorgonen och vi håller egentligen fortfarande på att analysera resultaten för att förstå omfattningen, säger Katharina Hesselman Björnek, kvalitetschef på Midsona, som under tisdagen också varit i kontakt med Livsmedelsverket, till Food Supply.

Att Livsmedelsverket planerade att genomföra tester av risprodukter har varit känt sedan i våras. Men blev du överraskad över resultaten?

— Nej. Vi har naturligtvis koll på att det kommer att införas nya gränsvärden för arsenik den 1 januari 2016 och att Livsmedelsverket höll på att titta på halterna i ris. Men vi var inte beredda på att Livsmedelsverket skulle komma ut med just den här rekommendationen.

Vad tycker du om Livsmedelsverkets nya rekommendationer?

— Vi rekommenderar våra konsumenter att följa de råd som kommer från Livsmedelsverket.

Hur ser du på att just riskakor pekas ut som särskilt farligt?

— Inte bara riskakor utan även andra produkter som till exempel risdryck. Det viktiga är att komma ihåg att samtliga risprodukter som testats, inklusive våra egna, ligger innanför de gränsvärden som snart kommer att införas.

Bör barn under sex år äta riskakor?

— Vi tycker att konsumenterna ska följa Livsmedelsverkets rekommendation. vilket säger att man inte ska ge riskakor till barn under 6 år.

— Jag skulle också vilja tipsa om att det nu finns en uppdaterad sida med frågor och svar på Livsmedelsverkets hemsida, som kan ge svar på många frågor för den som är osäker eller orolig.

Kommer Midsona förändra produkterna från Friggs eller Urtekram på något sätt till följd av Livsmedelsverkets rapport?

— Vi ser kontinuerligt över våra produkter för att se vad vi kan utveckla. Det kommer vi göra i det här fallet också. Svårigheten ligger i att oorganisk arsenik finns naturligt i jordmånen, oavsett om det handlar om Italien, Indien eller något annat land.

Det är inte så enkelt som att bara se över era leverantörer, menar du?

— Nej, du måste snarare hitta jordmåner med låga halter, vilket alla kommer att behöva se över på sikt. Just nu är det viktiga att det faktiskt inför gränsvärden för arsenik, något som inte funnits tidigare.

Att Livsmedelsverket nu avråder från att ge barn under sex år riskakor. Hur kommer det att påverka försäljningen?

— Det är klart att det finns många föräldrar som känner oro när man uppmanas att inte ge riskakor till barn under sex år. Det har jag stor förståelse för. Men samtidigt är målgruppen för riskakor väldigt bred. Visst är riskakor ett vanligt mellanmålsalternativ för många barnfamiljer, men det är också populärt bland unga och vuxna.

Börsnoterade Midsona omsatte 920 miljoner kronor 2014 och enligt egen utsago står riskakor för cirka 6 procent av den totala försäljningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156