23948sdkhjf

Kycklingindustrin rädda för klordoppad import

Den europeiska kycklingbranschen är oroade över att importen till EU ökar och att ett frihandelsavtal med USA kan leda till att klordoppad kyckling väller in i Europa.
Den 2 oktober stod Svensk Fågel värd för omkring 150 personer när intresseorganisationen AVEC, som samlar 95 procent av matfågelproduktionen inom EU, höll årsstämma i Stockholm.

Läs också: Det vill Svensk Fågel lära Europa

Det går bra för den europeiska matfågelindustrin. År 2020 kommer kyckling sannolikt gå om fläsk som det mest konsumerade köttslaget i världen och bara i Sverige ökade kycklingätandet med 13 procent under 2014.

Men samtidigt finns flera orosmoln. Det är i synnerhet en ökad import från tredje land och vad ett frihandelsavtal mellan EU och USA kan komma att innebära som skrämmer branschen. Frihandelsavtalet kan innebära att den europeiska marknaden översköljs med amerikansk klordoppad kyckling, något som i dag är olagligt inom EU, varnar AVEC.

— Drygt 25 procent av kycklingbröstfilén som konsumeras inom EU är importerad från länder utanför unionen. Importen av kyckling är större än importen av något annat köttslag inom EU. Ofta från länder som har en helt annan kvalitet både när det gäller djuromsorg och livsmedelskvalitet än vi har här. För att kunna behålla en produktion inom EU krävs att det ställs samma krav på den importerade kycklingen, säger Paul Lopez, ordförande för AVEC i ett pressmeddelande.

Som Svensk Fågels vd Maria Donis sa till Food Supply inför årsmötet har den svenska organisationen försökt få upp djurvälfärd och antibiotikaanvändning på dagordningen.

— Det är viktigt och givande för hela den europiska matfågelbranschen att vi kan träffas och diskutera de möjligheter och utmaningar som finns. Den svenska matfågelbranschen har gjort en tuff resa och idag kan vi vara riktigt stolta över vår kyckling och kalkon. Nu ligger utmaningen i att även få EU att göra samma resa, trots det hårda trycket från lågprisimporten, säger Maria Donis i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063