23948sdkhjf

KCF:s anti-fusknätverk sjösatt

Kött- och charkföretagens initiativ mot matfusk ser ut att bära frukt.
Det var efter att vinterns stora märkningsskandal hos det gotländska köttföretaget Gothemsgården som branschorganisationen Kött- och charkföretagen, KCF, tog initiativ till "Kvalitetsnätverk" — ett samarbete med bland annat Livsmedelsverket och miljöförvaltningarna i Stockholm och Göteborg i syfte att försvåra för företag som ägnar sig åt livsmedelsbedrägerier.

Läs också: Köttföretag anklagas för storbluff


Under onsdagen hölls det första mötet inom ramen för nätverket, och på agendan stod bland annat hur äkthet ska kunna spåras och kontrolleras. Livsmedelsverket redogjorde för sitt arbete för att motverka livsmedelsbedrägerier.

— Vi ser samarbete mellan myndigheter och bransch som en mycket viktig del i att göra arbetet med att stävja livsmedelsfusk framgångsrikt, säger Maria Florin på Livsmedelsverket.

Deltagarna kom överens om att inrätta en särskild arbetsgrupp mellan myndigheterna och branschen för att motverka livsmedelsbedrägerier.

— Jag är mycket nöjd med dagen främst eftersom KCF:s initiativ nu ser ut att bära frukt i form av ett utökat samarbete med myndigheterna. Dialogen mellan myndigheterna och de företag som vi representerar, som varje dag strävar efter att förse konsumenterna med säkra och trygga livsmedel, är mycket viktig. Jag ser fram emot en fortsatt tät dialog med de olika aktörerna, säger Magnus Därth, vd för Kött och Charkföretagen, i ett pressmeddelande.

Kött och Charkföretagen, KCF, är branschorganisationen för svenska företag med verksamhet inom slakt, styckning och charktillverkning. Medlemmarna i KCF är Köttbranschens Riksförbund (beståenfe av cirka 125 företag), Scan, Atria Scandinavia, Gunnar Dafgård, KLS Ugglarps, HFG Sverige, Nyhléns & Hugosons Chark, North Trade Stockholm och Dalsjöfors Kött.

KCF representerar företag som sammanlagt omsätter drygt 27 miljarder kronor och sysselsätter cirka 8 000 personer. Kött- och charkbranschen är därmed den näst största enskilda delbranschen inom livsmedelssektorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08