23948sdkhjf

Grubbgnabb mellan mattjänster

Foodora vs. Wolt när matleveranstjänsterna vill markera revir i huvudstaden.
I höstas blossade det upp en strid mellan utkörningsplattformarna Onlinepizza och Pizzahero, där den senare anklagade konkurrenten för att ha ringt runt till restauranger och krävt exklusivitet.

Läs också: Pizzakrig i Dalarna

Fram till för bara några veckor sedan hade Foodora, som sedan 2015 ägs av tyska Delivery Hero, relativt ohotad position i Stockholm på marknaden för leverans av mat från restauranger inom premiumsegmentet.

Läs också: Delivery Hero köper konkurrent

Men så dök den finländska mattjänsten Wolt upp med 90 miljoner kronor i nyinförskaffat riskkapital i ryggen. Enligt Dagens Industri har detta lett till att Foodora nu fått hård konkurrens om stockholmarnas gunst.

Foodora har svarat med att kontakta restauranger som är anslutna till både Foodora och Wolt i syfte att övertala dem att lämna konkurrentens plattform, skriver Dagens Industri.

Maxos Kersh, som driver falafelrestaurangen Maxos i centrala Stockholm, är en av de restaurangägare som blivit kontaktade av Foodora.

— Jag fick ett samtal där det hänvisades till ett kontrakt där det stod att jag har inte tillåtelse att samarbeta med andra. I mina öron säger de att de äger mig. För mig är det en principsak. Jag vill vara fri. Jag vill inte att någon ska kunna bestämma över mig, säger Maxos Kersh till tidningen.

Foodora medger att företaget har tagit kontakt med restauranger angående deras samarbete med Wolt. Sverigechefen Felipe Gutierrez hävdar dock att det är restaurangägarna själva som valt att ingå ett exklusivitetsavtal i utbyte "mot bättre exponering och mer marknadsföringsstöd i tjänsten".

— Det är upp till våra partner att välja om de vill ge oss exklusivitet. Situationen vi står inför nu är att de valt att börja samarbeta med konkurrenten. Låt oss då se över hur vi ska gå vidare. Det som kan hända är att vi tar en paus och stänger ned dem under tiden som vi gör om kontraktet, säger Felipe Gutierrez till Dagens Industri.

Juhani Mykkänen, medgrundare och Sverigechef på Wolt, är kritisk till Foodoras agerande.

— Vi tycker att restaurangerna ska kunna välja själva. Vi kräver aldrig exklusivitet i våra avtal. Låt den bästa tjänsten vinna istället, det tjänar alla på, säger han till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078