23948sdkhjf

Omdiskuterad alkoglass är tillbaka

Lagom till sommaren stegras marknadsföringen för den alkoholhaltiga glassen N1ce.
Det var våren 2015 som nätbutiken Mathem tog in isglassen N1ice i sitt sortiment. Produkten, som tillverkas av Sia Glass, väckte snabbt uppståndelse då den har en alkoholhalt på 5 procent och har smaker som Piña Colada och Mojito. Hos Mathem är åldersgränsen 18 år.

Läs också: Alkoglass säljs i matkassen

Mathem valde att tillfälligt sluta sälja glassen, men i november var den tillbaka på nätbutiken.

— Det blev mycket publicitet kring det här förra året. Då tog vi bort den och kontrollerade med myndigheterna vad som gällde. När vi fick veta att det är lagligt började vi sälja den igen, säger Tomas Kull, vd på Mathem, till tidningen.

Då glass inte är dryck omfattas N1ce Cocktail inte heller av lagstiftningen för alkoholhaltiga drycker. Det efter att Folkhälsomyndigheten gjort bedömningen att glassen i likhet med exempelvis punchpraliner eller matlagningsvin ska betraktas som ett "alkoholhaltigt preparat". Glassen får inte heller säljas om det finns anledning att tro att produkten kommer att förtäras i berusningssyfte.

Läs också: Mathem tar ställning för alkoglass

— Så som produkten har presenterats för oss så är det en glass och som ska säljas som en glass. Hade den saluförts som en dryck hade vi gjort en annan bedömning, Den är avsedd att ätas i fryst form. Att den är möjlig att smältas gör inte att den blir en dryck, säger Josefin Jonsson, enhetschef för alkohol- och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten, till Helsingborgs Dagblad.

I förra veckan fick Reklamombudsmannen in en anmälan där anmälaren anser att den inför sommaren upptrappade marknadsföringen av N1ce strider mot alkohollagen. Här krävs dock ett anmälaren kompletterar sin inlaga då produkten alltjämt klassas som en glass och inte en dryck, vilket gör ärendet svårbedömt.

Reklamsatsningen har även gjort att Konsumentverket fått upp ögonen för glassen.

— Lagstiftningen är inte helt uppdaterad utifrån hur marknaden ser ut idag, troligen för att lagstiftaren inte föreställde sig de produkter som nu dyker upp, säger Kristina Wallin, Helsingborgs Dagblad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096