23948sdkhjf

Lukthotet mot slakteri har inte lättat

Både kommun och länsstyrelse förbjuder Dahlbergs Slakteri att använda hygieniseringsanläggning. "Det innebär i princip en stängning", varnar slakteriet.
Som Food Supply tidigare har rapporterat om har Dahlbergs Slakteri haft stora problem med lukt som härrör från slaktverksamheten. Personer som bor nära slakteriet i Vänersborgsorten Brålanda lider av den kadaverlukt som uppstår, vilket har lett till att en ny styckanläggning inte kunnat tas i bruk.

Läs också: Lukt hindrar slakteri

Hos Dahlbergs slakteri i Brålanda står en ny styckanläggning klar att användas. Men anläggningen, som innebär att företagen kan utöka sin slaktproduktion från 16 000 ton till 22 000 ton, får inte tas i bruk.

Från den 1 juni till den 1 september får Dahlbergs Slakteri inte heller använda sin hygieniseringsanläggning, som värmer upp slakteriavfall, då båda kommunen och Länsstyrelsen anser att den leder till dålig lukt. Det uppger SR.

Dahlbergs slakteris framtid i Brålanda hotas sedan både Vänersborg kommun och Länsstyrelsens förbjudit dem att använda en så kallad hygieniseringsanläggning, eftersom kadaverlukt kommer därifrån.

De ansvariga för slakteriet har dock trotsat myndigheternas förbud och fortsatt använda anläggningen i Brålanda. Enligt slakteriet är luktproblemen är nu åtgärdade och närboende vittnar också om en bättre lukt.

Nu varnar Dahlbergs att det slakteriets framtid står på spel.

— Detta är jätteallvarligt. Det innebär i princip en stängning av verksamheten om Länsstyrelsen håller fast vid sitt beslut, säger Bertil Gustafsson, konsult på Dahlbergs slakteri, till SR.

Enligt konsult Bertil Gustavsson, som talat med SR, är det inte hygieniseringsanläggningen som är boven i dramat utan snarare två lagringstankar med rötmassa.

— Vi har hittat felen och åtgärdat detta, säger Bertil Gustafsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062