23948sdkhjf

Nästa års fiskekvoter en "godtagbar kompromiss"

Efter 20 timmar förhandlingar kunde EU-ländernas fiskeministrar komma överens om de totalt tio fiskekvoterna i Östersjön nästa år.
Innan mötet, där EU-ländernas fiskeministrar skulle ta fram fiskekvoter för Östersjön nästa år, pratades det om ett möjligt stopp för ålfiske i området.

Efter en hel dag och en hel natts förhandlingar i Luxemburg blev det inte så – ålfisket är kvar, medan torskfisket begränsas mindre än vad EU-kommissionen först föreslagit.

– En fullt godtagbar kompromiss, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), efter mötet enligt Ekot .

Överenskommelsen innebär att kvoten för torskfisket i västra delen av Östersjön inte ändras. Samtidigt minskas kvoten i östra delen med 8 procent, en bra bit under kommissionens föreslagna 28 procent.

Bucht propsade för lägre kvoter överlag, tillsammans med ett stopp för ålfisket, och är enligt ett pressmeddelande från regeringen nöjd med förhandlingarnas resultat.

– Vad gäller utfallet för både torsk och lax är jag nöjd med resultatet som jag anser är i linje med vår målsättning. Det gynnar vår fiskenäring, våra kustsamhällen och förser både oss och framtida generationer med hälsosamma livsmedel, säger han i ett uttalande.

I övrigt beslutade man att torsken i västra Östersjön inte får fiskas i månaderna februari och mars, och inte heller i östra delarna från juli till augusti. Kvoterna för laxen minskas med 5 procent i både centrala Östersjön samt Finska viken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125