23948sdkhjf

Fyra ställs inför rätta i hästköttsskandalen

Två fransmän och två nederländare åtalas för sin inblandning i hästköttsskandalen, där flera hundra ton hästkött såldes som nötkött i flera europeiska länder.
Fyra personer kommer att ställas inför rätta efter sin inblandning i den hästköttsskandal som uppdagades 2013, då hästkött märktes om och såldes som nötkött, rapporterar TT.

Skandalen avslöjades i januari 2013 efter att häst-DNA hittats i flera produkter i Storbritannien och Irland. Bland annat visade det sig också att Findus sålde en nötköttslasagne i flera europeiska länder, däribland Sverige, som innehöll mellan 60 till 100 procent hästkött.

Även Dafgårds köttbullar tillverkade för Ikea innehöll hästkött, vilket framkom efter att tester gjorts.

Hästköttet rapporterades komma från ett slakteri i Rumänien, som producerade köttet för ett nederländskt bolag. Det bolaget sålde i sin tur köttet till franska Spanghero, som också sålde vidare köttet – då till franska färdigrättstillverkaren Comigel.

Två av de män som åtalas var vid tillfället chefer vid Spanghero, medan de två andra personerna är mellanhänder från Nederländerna. De åtalas nu i Frankrike för att ha sålt vidare totalt 500 ton ommärkt hästkött till ett av Comigels dotterbolag, vilket rubriceras som bedrägeri.

Under förra året dömdes två personer i Storbritannien till fängelsestraff efter sin inblandning i skandalen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078