23948sdkhjf

Ansvariga bakom hästköttsfusk dömda

Två affärsmän i Storbritannien fick fleråriga fängelsestraff för sin inblandning i hästköttskandalen 2013.
Efter en rättegång som nyligen avslutats i London står det klart att två män döms till fängelsestraff efter sin inblandning i den stora hästköttsskandal som ägde rum 2013.

En brittisk 55-årig man, som blandade ut nötkött med hästkött, dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för bedrägeri. Köttleverantören, en dansk 58-årig man, erkände sin del i fusket och dömdes till tre och ett halvt års fängelse, skriver BBC .

Männen förbjuds också driva företag de närmsta tio åren.

Totalt handlade fusket om 30 ton hästkött som blandats ut med nötkött, varpå etiketter och dokument förfalskats för att säljas vidare till livsmedelsproducenter som nötkött. Enligt BBC har polisen bevis för att värdet av fusket uppgått till 177 000 pund, men man uppskattar att den egentliga summan landar i miljonklassen. Vid tillfället låg hästköttets kilopris cirka 1 euro under nötköttets pris, skriver BBC.

"Förtroendet för livsmedelskedjan påverkades negativt, aktiekurserna för stora livsmedelskedjor drabbades och det är svårt att återskapa den känsla av oro som allmänheten kände vid tidpunkten när detta uppdagades", sade domaren Owen Davies när domen fastställdes, skriver The Guardian .

Skandalen påverkade en rad verksamheter över hela Europa, där bland annat svenska företagen Ikea och Dafgårds involverades.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078