23948sdkhjf

Ett av Sveriges största kläckerier kontrolleras efter djurrättsfilm

Djurrättsalliansen släppte under tisdagen bildmaterial som visar på möjliga missförhållanden hos ett av landets största kläckerier. Nu skickar branschorganisationen ut oberoende veterinärer för att kontrollera verksamheten.
Under tisdagen publicerade Djurrättsalliansen bilder och fotomaterial från ett av Sveriges största kläckerier, insamlat under tre års tid – i materialet från kläckeriets anläggning syns både skadade och döda djur tillsammans med levande och friska djur.

Medlemmar i Djurrättsalliansen har enligt organisationen besökt företaget – som föder upp och levererar en stor del av landets värphönor inom äggindustrin – vid flera olika tillfällen under 2016-2018.

Materialet har uppmärksammats av branschorganisationen Svenska ägg, där ordföranden Axel Lagerfelt säger att bilderna "inte är roliga att se på", till tidningen ATL .

Enligt ordföranden är vissa av skadorna som syns "helt oacceptabla". Han påpekar att filmningen antagligen skett på natten, innan skadade och döda djur plockats bort ur besättningen på morgonen. Men samtidigt syns tecken på att saker inte gått rätt till.

– Men det finns vissa saker som tyder på att djuret legat mer än ett dygn och det är inte är acceptabelt, säger Axel Lagerfelt till ATL.

Det leder till att Svenska ägg under onsdagen skickar ut oberoende veterinärer till företagets anläggning för att kontrollera verksamheten, skriver tidningen.

Axel Lagerfelt säger att Svenska ägg inte kan garantera att det inte ser ut så här på fler ställen, men att tillståndet som visas upp strider helt med branschorganisationens policy.

Uppdatering: Vid den efterföljande kontrollen av företagets stallar hittade de oberoende veterinärerna inga brister. Läs mer här .

För att se den ihopklippta filmen från Djurrättsalliansens olika besök, klicka här . För att se bilder från verksamheten, klicka här . Enligt Djurrättsalliansen kan man styrka materialet med datum och GPS-koordinater.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094