23948sdkhjf

Delar av konkursat livsmedelsföretag köps upp

Lantmännen Cerealia köper upp viss verksamhet från skånska Ceres, som gick i konkurs tidigare i år.
Under torsdagen skrev Lantmännen Cerealia på ett avtal som innebär att man köper mixing- och packningsverksamheten från livsmedelsföretaget Ceres i Bjuv.

Det i sin tur betyder att Lantmännen Cerealia kommer att fortsätta produktionen av torra livsmedel i fabriken där Ceres hållit till, samtidigt som man erbjuder 13 Ceres-anställda (en dryg tredjedel av personalstyrkan) ny anställning hos Lantmännen.

Hyr delar av fabriken
Köparen tar över direkt efter förvärvet, som också omfattar maskiner, inventarier, delar av lager samt immateriella rättigheter. Själva fastigheten för verksamheten ingår inte i förvärvet utan Lantmännen Cerealia kommer att hyra delar av denna från ägaren Ceres Property, som inte omfattas av konkursen.

– Vi kan nu säkra tillverkningen av våra bröd- och kakmixer och driva och utveckla verksamheten i Bjuv långsiktigt, säger Carl-Peter Thorwid, vd för Lantmännen Cerealia, i ett uttalande.

Ceres tidigare vd Johnny Ghosal stannar kvar som rådgivare under en tid, medan Johan Nilodahl, platschef på Lantmännen Cerealias anläggning i Malmö, tar över ansvaret på anläggningen.

Tidigare underleverantör
Det här är inte första gången Ceres och Lantmännen Cerealia ingår avtal – under sommaren 2016 kom parterna överens om att Lantmännens kakmixer skulle blandas och packas hos Ceres i Bjuv.

I samband med det avtalet byggdes också fabriken i Bjuv ut, där en investering på cirka 15 miljoner kronor gav ny blandnings- och förpackningsutrustning samt en modifiering av anläggningen.

Avtalet var då ett steg mot Ceres utsatta mål om att bli en av Nordens ledande aktörer inom blandning och packning av torra livsmedel, efter att man nyligen lagt om fokus från att tidigare varit inriktade mot barnmat.

Dessutom var det något av en återhämtning efter att man förlorat ett stort avtal med Nestlé , som då var företagets största kund.

Bakgrund till konkursen:
Ceres lämnade i början av maj i år in en konkursansökan efter att ha förlorat mycket pengar under den senaste tiden.
Svårigheterna låg i att återhämta sig efter att storkunden Nestlé valt att flytta vällingtillverkningen till Portugal.
Trots att ägarna stoppat in ett antal miljoner för att täcka kostnaderna kom man inte upp i tillräckliga nivåer.
Förutom tre speciallinjer för barnmat har Ceres tillverkning och förpackning av produkter som våffel-, pizza- och pannkaksmixer, potatismos och müsli.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078