23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Plastrester renar vatten i dammar

| Medlemsnyhet | Företag Berry Superfos

När Berry Superfos tillverkar plastförpackningar är det omöjligt att undvika plastrester. Det som inte återanvänds skickas till återvinning och blir t.ex. till delar i biologisk vattenrening.

På Berry Superfos-fabriken i Randers produceras det massor av plastförpackningar varje dag. Så långt det är möjligt blir plastresterna som oundvikligen följer med produktionen insamlade och återanvända på plats. En del av resterna lämpar sig inte för återanvändning. De kasseras inte, utan blir istället en del av en cirkulär ekonomi genom att de återvinns.

I första hand behandlas resterna hos ett företag som ligger i närheten av fabriken i Randers. Där är man specialister inom mekanisk återvinning och tar emot restmaterial från Berry Superfos och flera andra plastföretag. Plastmaterialet behandlas och köps sedan – nu i granulatform, malet eller som pulver − av olika industriella plastföretag som använder det för att tillverka nya viktiga produkter av återvunnen plast.

En av dem är Dania Plast, ett danskt företag med en stor internationell marknad. Dania Plast tillverkar formsprutade komponenter av PP (polypropen) för industriellt bruk, som t.ex. en serie biomedier som säljs under varumärket RK BioElements. 

Biologiskt filter av återvunnen PP används över hela världen 
RK BioElements används för effektiv biologisk rening av vatten i akvakultur och är en enorm succé över hela världen. Kunderna använder elementen för att rena vattnet som finns i slutna kretslopp i fiskodlingar på land. RK BioElements är mycket starka och håller väldigt länge, och över hela världen pratar odlingar om deras kvalitet och renande effekt i mycket positiva ordalag. 

Många plus för den cirkulära ekonomin

Morten Primdal, administrativ chef på Dania Plast, säger:

”RK BioElements renar vattnet biologiskt så att det kan cirkulera och på så sätt bidrar våra produkter till en förbättrad miljö samt till en minskad vatten- och energiförbrukning. Med tanke på syftet med våra produkter så är det bra att använda återvunnen plast för att tillverka dem, så att vi också stöttar den cirkulära ekonomin.”

På Berry Superfos är fabrikschefen Hanne Bloch Andreasen också mycket nöjd med att man arbetar tillsammans med ett återvinningsföretag och indirekt med Dania Plast för att se till att rester inte blir till avfall:

”Det är tillfredsställande att veta att den plast som vi inte kan använda kan bli till något så smart och miljömedvetet som RK BioElements. Vi vill alltid bidra till en mer cirkulär ekonomi.”

Medlemsnyhet

Företag
Berry Superfos

Spotorno Allé 8
2630 Taastrup
Danmark
Berry Superfos

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.062