23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Fisk och skaldjur: Bornholms går över till plast

Bornholms, ett marknadsledande företag inom fisk och skaldjur, går nu över från konservburkar till plast. De viktigaste resultaten omfattar förbättrad logistik, användarvänlighet och en hållbarhet på två år vid rumstemperatur.

Torskrom, musslor och fiskbullar når de flesta konsumenter på burk, när produkterna inte äts färska direkt från havet. Nu kan fiskälskare i Danmark få färska och läckra skaldjur i plastförpackningar utan att göra avkall på konservburkarnas lång hållbarhet. Företaget Bornholms, en dansk marknadsledare inom fisk och skaldjur, håller på att se över de flesta av sina förpackningslösningar genom att gå över från konservburkar till plastförpackningar.

Två år vid rumstemperatur
RPC Superfos har utvecklat en serie med fyra olika förpackningstyper som har en helt ny syrgasbarriär, som har utvecklats särskilt för Bornholms. Fisk- och skaldjursprodukterna lanseras för närvarande på stormarknader i Danmark. Vid rumstemperaturer är hållbarheten för de här produkterna två år.
I det långa loppet förväntar sig Bornholms och RPC Superfos att hållbarheten utökas till upp till tre år. Denna tidsram är också attraktiv för Bornholms eftersom företagets export till den utomeuropeiska marknaden innebär ganska tidskrävande sjötransporter och ibland långa förtullningstider.

Sparar 20 000 mil per år
Förändringen av förpackningarna leder till betydande fördelar, både för fisk- och skaldjursföretaget och för slutanvändaren. Christian Sieverts, VD på Bornholms, säger:
– Omställningen ger oss möjlighet att öka fyllningshastigheten, minska kostnaden för förpackningsmaterialet och optimera logistiken. En annan väldigt positiv effekt är minskad klimatpåverkan. Enligt våra beräkningar kommer vi spara mer än 20 000 körda lastbilsmil varje år. Det hänger delvis ihop med var RPC Superfos har placerat sina distributionscentraler men har också ett nära samband med förpackningens utformning. Tidigare hade våra förpackningar raka sidor, men tack vare den nya designen arbetar vi nu med en konisk form och får därmed plats med mycket fler enheter på varje lastbil än tidigare.
De förbättrade staplingsmöjligheterna innebär också att de tomma plastförpackningarna endast kräver upp till 30 procent av den lageryta som behövdes tidigare.

En välkommen lösning bland köksproffsen
Bornholms har redan lanserat 600 g torskrom i nya förpackningar till de professionella köken. Deras reaktioner har varit klart positiva. De upplever att den nya förpackningen underlättar de dagliga rutinerna i de professionella köken markant eftersom plastförpackningarna är lätta att öppna, och för att det är lätt att få ut innehållet och sedan sätta på locket igen. Detta följer den senaste konsumenttrenden där man är ute efter förpackningar som är lätta att öppna och återförsluta.

Helhjärtad satsning
Bornholms har en stolt företagshistoria på nästan 100 år och är känd som den största leverantören av konserverade fiskprodukter i Skandinavien, så beslutet att går över till plast har fattats efter mogna övervägningar. Christian Sieverts säger att det har krävts betydande investeringar. Han säger:
– Vi satsar helhjärtat på den här omställningen. Beslutet är ett led i vår kontinuerliga utveckling med moderna produktionsanläggningar som ger långsiktiga fördelar. Vi är övertygade om att vi får en god avkastning på investeringarna.

Berry Superfos
Spotorno Allé 8
2630 Taastrup
Danmark
VAT nummer: DK43239511

Kontaktperson

UVN
Ulla Vennervald Nielsen
EA & HR Operations Excellence Manager
+45 59111151 ullavennervald@berryglobal.com

Sänd till en kollega

0.031