23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ledande mejeriproducent introducerar emballage med återanvän

Norges största mejeriföretag TINE har valt ett nytt emballage till en rad av sina produkter i form av bägare med 50 % återanvänt polypropylen (rPP) från Berry Superfos.

I generationer har norrmännen älskat sin rømme – en mejeriprodukt som bäst kan beskrivas som en fusion av crème fraiche och grädde. Det är en bästsäljare bland norska konsumenter, som använder rømme till goda dressingar, dippar, gröt och andra maträtter.

Som en del av TINE:s hållbarhetsstrategi har verksamheten nyligen bytt ut emballaget till två av sina rømme-produkter och en av ​​sina crème fraiche-produkter. Produktbägarna var tidigare av polystyren (PS), men de har nu ersatts av bägare av polypropylen (PP) med 50 % återanvänt material. Detta har beräknats med massbalansmetoden och certifierats med hjälp av International Sustainability & Carbon-systemet (ISCC PLUS).

TINE:s hållbarhetschef Bjørn Malm säger: – På TINE vill vi att alla våra emballage ska vara tillverkade av förnybart eller återanvänt material 2025. Vår nya emballagelösning till rømme och crème fraiche är ett viktigt steg mot detta mål.

För en återanvändning på 50 % i EU krävs en övergång till PP

EU:s mål är att 50 % av allt plastemballage ska återanvändas 2025 och 55 % 2030.

– Om vi ska nå EU-målen är det tydligt att både Norge och alla andra EU-länder måste öka materialåteranvändningen med tiotusentals ton de kommande åren. En övergång från polystyren (PS) till polypropylen (PP) är ett bra sätt att bidra till detta eftersom en större andel av PP än PS återanvänds. Därför är vi mycket glada över att ha gått över till 50 % rPP baserat på massbalanstillgången för tre av våra huvudprodukter, säger Bjørn Malm.

Än så länge har TINE introducerat bägare med rPP till sina 300 g Lettrømme 17 %, 300 g Seterrømme 35 % och 300 g Creme Fraiche 35 %. Allteftersom kommer även rPP att fasas in för sex andra produkter som levereras i bägare. TINE planerar på sikt att använda återanvänt PP för hela sin produktportfölj för matlagning.

Fördelarna med PP

– PP är ett material med ett lägre klimatavtryck än PS eftersom det bland annat har en lägre smältpunkt och därför är mindre energikrävande. Om man dessutom lägger till att 50 % av PP i våra nya bägare är återanvänd PP (rPP), så har vi förbättrat bägarens klimatavtryck en hel del och sparar 110 ton nytt fossilt plastmaterial, förklarar Bjørn Malm. 

Därutöver bedömer TINE att bägare av PP är mer hållbara än bägare av PS, vilket ökar funktionaliteten för konsumenten.

 Fantastiskt samarbete med Berry Superfos

Berry Superfos är TINE:s emballagepartner när det gäller de nya bägarna. Brand manager för TINE:s matlagningssortiment Camilla Løken säger:

– Vårt samarbete med Berry Superfos har verkligen varit bra, fokuserat och mycket uppskattat genom hela projektet. Med en positiv och hjälpsam inställning och tack vare verksamhetens ISCC PLUS-certifierade produktion i Lidköping, Sverige, kunde Berry Superfos genomföra övergången på kort tid och visade samtidigt stor flexibilitet i förhållande till designtidsfrister och leverans av emballagen i tid till vår produktion. Berry deltog även i fullskaletestet på vår produktionsanläggning och har hjälpt till under testkörningar. Kort sagt så är vi mycket nöjda med vårt samarbete.

Berry Superfos
Spotorno Allé 8
2630 Taastrup
Danmark
VAT nummer: DK43239511

Kontaktperson

UVN
Ulla Vennervald Nielsen
EA & HR Operations Excellence Manager
+45 59111151 ullavennervald@berryglobal.com

Sänd till en kollega

0.049