23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ny teknik för betong med reducerat klinkerinnehåll

Master Builders Solutions lanserar banbrytande teknik för tillförlitlig produktion av betong med lågt klinkerinnehåll. MasterCO2re™ ger utmärkt bearbetsbarhet över tid, förbättrad reologi och bra hållfasthetsegenskaper och kan hjälpa betongindustrin att nå ambitiösa CO2-reduktionsmål.

Betongindustrins CO2-utmaning

Den globala betongproduktionen står för 8 procent av världens CO2-utsläpp som orsakats av människan. Även om klinker, huvudkomponenten i cement, bara utgör omkring 10 procent av betongens volym, står den för omkring 90 procent av betongens CO2-utsläpp. Nya cementtyper med lägre klinkerinnehåll eller ersättning av standardcement med större andel kalkstensfiller eller kompletterande cementmaterial (SCM:er) är därför de lösningar som har störst potential att reducera betongens koldioxidavtryck. 

Men betongblandningar med reducerat CO2-avtryck innebär också nya utmaningar för betongproducenterna eftersom robusthet, bearbetningsbarhet och hållfasthetsutveckling påverkas negativt. Den unika MasterCO2re™ ICS-tekniken motverkar effektivt de här problemen. Master Builders Solutions senaste innovation hjälper till att uppfylla tuffa miljömål genom att ta bort prestandaskillnaderna mellan betong med lågt klinkerinnehåll och standardbetongblandningar och på så sätt bidra till hållbart byggande.

Betong med lågt klinkerinnehåll innebär nya utmaningar 

Andelen klinker i betong kan reduceras på tre olika sätt:

  1. Genom att använda cementtyper där klinkerinnehållet redan är reducerat
  2. Genom att minska andelen konventionell cement
  3. Genom att ersätta en betydande andel cement med SCM:er.

De här åtgärderna kräver dock att vattenmängden minskas proportionerligt för att säkerställa både vattencementtalet och önskade mekaniska egenskaper, vilket ofta inte är möjligt eftersom det leder till försämrad reologi. 

Den nya MasterCO2re™ Intelligent Cluster System-tekniken löser detta prestandaproblem genom att förbättra reologin hos betong med lågt klinkerinnehåll. Förväntad bearbetningsbarhet och styrka uppnås dessutom konsekvent trots förändrad sammansättning. 

Läs mer om betong med lågt klinkerinnehåll

Master Builders Solutions

Master Builders Solutions Sverige AB är en av de ledande tillverkarna av lösningar för betongindustrin och levererar innovativa betongtillsatser inklusive superplasticerare, luftporbildande tillsatsmedel, acceleratorer etc., men även formoljor, fibrer och härdningsmedel för betong. Vi levererar också lösningar för tunnel- och gruvbranschen inklusive produkter för bergförstärkning​, injektering, vattentätning, sprutbetong och TBM.

Vi arbetar varje dag med att skapa och förbättra teknologier för betongindustrin och bidrar till att branschen kan bygga både bättre och mer hållbart. Vi är verksamma i 36 länder och driver 35 produktionsanläggningar med mer än 1 600 anställda över hela världen.

Master Builders Solutions Sverige AB
Metallvägen 42
195 72 Rosersberg
Sigtuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE559240322301

Sänd till en kollega

0.047