23948sdkhjf

Klart med nytt kollektivavtal inom livsmedelsbranschen

Ett avtal tecknades mellan fack och arbetsgivare.

Det nya kollektivavtalet blev klart efter att arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen och de fackliga organisationerna Livsmedelsarbetareförbundet, Unionen och Sveriges Ingenjörer kommit överens. Det blev det de villkor som föreslogs av de opartiska ordförandena, OpO, med en avtalstid som löper över två år. 

Avtalet träder i kraft från och med april.

 – Vi är nöjda med att äntligen ha nya avtal på plats efter de långdragna och tuffa förhandlingarna som pågått under de tre senaste månaderna, säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk och lägger till:

– Det viktigaste i förhandlingarna har varit att finna avtalslösningar som tryggar industrins konkurrenskraft och lönsamhet samt därmed även arbetstillfällena. Det bedömer jag att detta avtal gör.

Lönepotten kommer att ligga på 4,1 procent vid den första lönerevisionen och sedan ska en andra lönerevision göras med löneökningar på 3,3 procent under det andra året. Men det är olika villkor för de olika facken. För livsmedelsarbetare ska en avräkning göras för avsättning till deltidspension den 1 april 2024. Därför uppgår löneökningarna till 3,1 procent det andra avtalsåret.

För Unionens och Sveriges Ingenjörers medlemmar sker en deltidspensionsavsättning båda avtalsåren, vilket innebär löneökningar på 3,9 respektive 3,1 procent.

Inom avtalets ramar kommer också de med lägst löner få en höjning med 1 350 kronor per månad. Arbetsgivare får också utökade möjligheter att schemalägga arbetspass utan att komma överens med facket om det. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094