23948sdkhjf

Livsmedelsverket: ”Probiotika är alltid ett hälsopåstående”

”Probiotika” är ett hälsopåstående och får fortfarande inte användas som kategorinamn på kosttillskott som innehåller mjölksyrabakterier. Det skriver Livsmedelsverket på sin webbplats.

Det är branschorganisationen Svensk Egenvård som frågat om probiotika skulle kunna användas som kategorinamn för de aktuella tillskotten. Flera EU-länder har under senare år börjat tillåta ordet probiotika på kosttillskott.

Livsmedelsverket bedömer att ordet inte får användas så länge det inte finns något godkänt hälsopåstående om probiotiska mikroorganismer. Livsmedelsverket står alltså kvar vid sin tidigare bedömning, som också följer tolkningen i EU-kommissionens vägledning, skriver myndigheten.

I EU ska alla påståenden om att ett livsmedel antyder fördelar för människors hälsa vara vetenskapligt bevisade och godkända av EU-kommissionen, som näringspåståenden eller hälsopåståenden. Eftersom det i dag inte finns några godkända hälsopåståenden om probiotiska mikroorganismer får ordet probiotika i dagsläget inte användas på livsmedel, konstaterar Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11