23948sdkhjf

Oatly anses vilseleda – rätten kräver ändring

Oatlys formulering kring naturliga sockerarter har letat sig upp till Kammarrätten – som dömer mot bolaget.

Oatly har i runt tio år skrivit på förpackningar att deras produkter innehåller ”naturliga sockerarter från havre”. Det var något som retade en privatperson som för några år sedan anmälde bolaget och flera andra havredrycksproducenter till miljöförvaltningarna i de kommuner där företagen har sina huvudkontor.  Eftersom sockerarten maltos som finns i havredrycker uppkommer först under tillverkningsprocessen anses påståendet vara felaktigt.

Men medan bland annat Coop och Ica backat och tagit bort liknande formuleringar har Oatly stått på sig. Efter att miljöförvaltningen i Malmö lämnat ett förläggande till bolaget om att sluta skriva om naturliga sockerarter överklagade bolaget beslutet till förvaltningsrätten. I den instansens fick Oatly rätt men miljöförvaltningen valde i sin tur att överklaga ärendet till Kammarrätten som nu dömer mot bolaget. Det var Expressen först med att rapportera om.

Enligt Kammarrätten är formuleringen vilseledande och får havredrycken att framställas som mer hälsosam än vad den egentligen är.

”När bolaget således använder påståendet sätts det höga sockerinnehållet i produkterna i en positiv kontext eftersom havre allmänt betraktas som en nyttig råvara”, står det i domen.

Kammarrätten kräver nu att Oatly upprättar en åtgärdsplan för att ta bort formuleringen kring sockerarterna från bolagets havreprodukter.

– Vi ser just nu över beslutet från kammarrätten och överväger vilka åtgärder vi kommer att ta, kommenterar Oatlys kommunikatör Brendan P. Lewis ärendet i ett mejl till Expressen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094