23948sdkhjf

Agtira ökar omsättningen – gläds åt gurkskörden i Östersund

Ökad omsättning och ökad rörelseförlust för Agtira, som betraktar gurkodlingen i Östersund som en succé och fortsätter den resurskrävande etableringen av nya växthus.

Foodtech-bolaget Agtira, som tidigare hette Peckas Naturodlingar, redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2023 på -7,2 miljoner kronor (-4,7).

Nettoomsättningen steg till 11,3 miljoner kronor (6,9).

"Omsättningsökningen är ett resultat av dels den goda skörden i Härnösand, men även att anläggningen i Östersund levererar mycket bra, i tillägg till Skellefteå och Birsta", skriver Agtira i delårsrapporten.

Agtiras anläggning vid Ica Maxi i Östersund beskrivs i kvartalsrapporten som en succé. Efter fyra månaders drift ligger skörden per gurkplanta 22 procent över referensanläggningen i Härnösand, tack vare den senaste odlingstekniken och väloptimerade system.

– Det är en glädjande siffra som visar att många års utveckling och erfarenhet verkligen bär frukt när vi nu fokuserar på utrullning och leverans. Vår affärsmodell Farming as a Service ger oss också full utväxling på denna imponerande produktivitetsökning, säger Christer Edblad, CFO och tf vd på Agtira.

Ebitda-resultatet tappade till -6,1 miljoner kronor (-4,3).

Resultatet före och efter skatt landade på -7,4 miljoner kronor (1,2) medan resultatet per aktie minskade till -0:48 kronor (0:09).

Samtliga av de tre växthusen i Härnösand har omplanterats under perioden, vilket bidrog till ett kapacitetsutnyttjande på 77 procent för kvartalet (79).

"Vi har under kvartalet också upplevt extraordinära energipriser vilket tynger kostnadssidan rejält. Med detta i åtanke står vi ändå bättre rustade för framtiden, där vi redan nu säkrat cirka 35 procent av vårt samlade elbehov för 2024. Även fjärde kvartalet 2023 är säkrat", skriver Agtira som uppger sig se stora möjligheter till god lönsamhet i produktion av gurka och andra grönsaker i Agtiras system.

Under kvartalet har Agtira tecknat markanvisningavtal med Umeå kommun, samt villkorat avtal om en ny anläggning i Boden värt upp till 285 miljoner kronor. Etableringen av nya växthus fortsätter att kräva stora resurser, vilket också syns i resultaträkningen, noterar vd Christer Edblad. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094