23948sdkhjf

Unga nordliga vertikalodlare får entreprenörspris av Ica

Två företag från Norrbotten belönas med Icas entreprenörspris som i år delas ut för sjätte gången.

Ica delar ut sitt entreprenörspris för att hylla företagare som gör skillnad för sitt närområde. I år har juryn zoomat in på Norrbotten. 

Priset till Årets lokala hjälte tilldelas det Piteåbaserade besöksmålet Pensionatet och Årets lokala hjälte junior går till Containing Greens i Luleå, som utvecklar vertikala hydroponiska odlingssystem. Pristagarna belönas med 100 000 kronor vardera.

– Ica-idén, fria handlare i samverkan, handlar i grunden om det lokala entreprenörskapet. Ica-handlare driver 1 300 butiker runt om i Sverige, och det är väldigt roligt att få dela ut ett pris i deras anda, säger Nina Jönsson, vd för Icagruppen och juryns ordförande.

Containing Greens i Luleå föddes när Moa Johansson, Adrian Mellgren och Ellinor Emilsson träffades på idéutvecklingsprogrammet LTU Business Sommar och insåg att 95 procent av Norrbottens frukt och grönt importerades. Tillsammans började de titta på alternativa lösningar, och med hjälp av spillvärme från serverhallar och resurseffektiva hydroponiska odlingssystem har de utvecklat en teknik som möjliggör färska, närodlade grönsaker oavsett årstid. 

Målet är att skala upp verksamheten.

– Det här ger oss verkligen motivation att fortsätta utveckla Containing Greens. Tillsammans kan vi bidra till en bättre värld, där vi inte behöver frakta grönsaker jorden runt, utan faktiskt tar vara på det vi har runt omkring oss, säger Moa Johansson.

Årets lokala hjälte går till Lisa Hellmér och My Bergström som tillsammans utvecklat det populära besöksmålet Pensionatet. Det började som ett litet bed and breakfast för över 10 år sedan men verksamheten har successivt utökats och idag finns även en studio, en keramikverkstad, coworking-space och ett bageri. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078