23948sdkhjf

Klart med nytt EU-regelverk för fiskerikontroll

Efter fem års förhandlingar har Europaparlamentet och ministerrådet kommit överens om ett förnyat regelverk för EU:s fiskerikontroll. 

– Det tog lång tid att enas om ett nytt kontrollsystem inom EU men jag är nöjd med resultatet - en robust, ambitiös och modern kontrollförordning som kommer att tillföra värde till fiskerisektorn, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande från Regeringen.

Hela 70 procent av de befintliga reglerna för kontroll av fiskefartyg kommer att uppdateras, enligt överenskommelsen. Bland annat kommer alla fiskefartyg framöver att spåras geografiskt och avkrävas elektronisk rapportering av fångster. 

Majoriteten av de nya reglerna kommer att börja gälla två eller fyra år efter antagandet av lagstiftningen. 

– Det uppdaterade kontrollsystemet förstärker och effektiviserar fiskerikontrollen inom EU vilket ger förutsättningar för att vi ska nå våra långsiktiga mål om hållbara fiskbestånd och en lönsam fiskesektor, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Andra punkter i överenskommelsen:

  • REM-system kommer införas på riskfartyg över 18 meter, där fångsten ombord på fiskefartyg övervakas med kameror och sensorer. Detta för att kontrollera att inga olovliga utkast av fisk görs.
  • Fritidsfiskare som fångar specifika känsliga arter kommer att registreras och rapportera sina fångster via ett elektroniskt system för att förbättra kunskapen om fångstuttaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203