23948sdkhjf

Norrmejerier vill avveckla Luleå mejeri

Norrmejeriers styrelse har tagit ett inriktningsbeslut om avveckling av Luleå mejeri.

Vid ett extra styrelsemöte i måndags togs frågan om Luleå mejeris framtid upp. Styrelsen klubbade då ett inriktningsbeslut om avveckling av mejeriet på grund av den vikande mjölkkonsumtionen och ett lågt kapacitetsutnyttjande. Även faktorer som framtidiga investeringsbeslut och svag lönsamhet i företaget vägdes in i beslutet, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

– För att långsiktigt kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt mjölkpris till mjölkbönderna måste vi få en bättre lönsamhet och effektivitet inom vår mejeristruktur, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.

Inriktningsbeslutet uppges bygga på en analys och förstudie av Norrmejeriers mejeristruktur. Den har visat att investeringsbehovet på mejerierna kommer att vara stort framöver med medföljande kostnader som bönderna kanske inte kommer att ha råd med. Men den analysen ska verifieras innan ett slutgiltigt beslut om nedläggning fattas. Det arbetet kommer att pågå under sommaren och Norrmejerier väntas ta ett slutgiltigt beslut om huruvida det blir en nedläggning eller inte i augusti. 

– Sedan flera år har Sverige en vikande mjölkkonsumtion vilket har resulterat i att kapacitetsutnyttjandet i våra mejerier är för lågt. Inget tyder på att den här trenden vänder och Norrmejerier måste ha de bästa förutsättningarna för att producera och utveckla konkurrenskraftiga mejeriprodukter för framtidens konsumenter, säger Gerhard Blev, vd för Norrmejerier.

I fall Luleå mejeri skulle läggas ner skulle produktionen flyttas till Umeå mejeri. Det skulle innebära en utökning av mejeriet i Umeå. Varken mejeriet i Burträsk eller de norrländska mjölkbönderna uppges påverkas av en nedläggning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094