23948sdkhjf

Köpta frysta jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

Utbrottet av hepatit A har sannolikt orsakats av köpta frysta jordgubbar. Det visar Smittskyddsinstitutets utredning. Rekommendationen från Livsmedelsverket att koka köpta frysta jordgubbar gäller fortfarande men andra typer av bär är inte längre misstänkta i det här utbrottet.
Smittskyddsinstitutets studie visar att det är köpta frysta jordgubbar som är den sannolika smittkällan till utbrottet av hepatit A som pågått i flera nordiska länder sedan oktober 2012. Resultaten stämmer väl överens med en studie från Danmark och med en gemensam analys av Danmarks, Sveriges och Norges samlade data från utbrottet, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Totalt har 44 bekräftade fall rapporterats som kan kopplas till samma hepatit A-stam. 26 från Danmark, 10 från Sverige, 5 från Norge och 3 från Finland.

Oklart vilken producent
Hepatit A har inte påträffats i de bär som har analyserats och därför går det inte att bestämma vilket land eller vilken producent de smittade bären kommit ifrån. Livsmedelsverken i de nordiska länderna kommer att fortsätta att spåra smittkällan och rekommendationen om kokning av köpta frysta jordgubbar finns kvar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078