23948sdkhjf

Lanserar verktyg för automatiska klimatberäkningar

Teknikföretaget Foodfacts lanserar nu ett verktyg som automatiserar klimatberäkningar för hela livsmedelsbranschen på produktnivå.

Med hjälp av maskininlärning och annan AI-teknik har Foodfacts utvecklat ett tillvägagångssätt som replikerar processen för fullskaliga livscykelanalyser. Resultatet är en direkt och automatiserad koldioxidberäkning för matvaror och dryck, oavsett kategori.

Framöver kommer företag att rapportera enligt hållbarhetsstandarder i och med det nya direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) som träder i kraft redan 2024. Något som kommer påverka många företag inom livsmedelsbranschen.

– I dag kan klimatberäkningar göras genom fullskaliga livscykelanalyser, men det är både komplext och kostsamt och det saknas en gemensam standard. Vi ser ett växande behov av både data och verktyg för att implementera CSR-strategier, möta kommande EU-direktiv som CSRD och att kunna dela transparent data mellan aktörerna i matsystemet för att driva på förändringen snabbare. Det vi lanserar nu är ett helt nytt sätt att estimera koldioxidavtryck. Företag kommer att kunna spara både tid och pengar och snabbt ta sina första steg mot transparens och minskad klimatpåverkan.”, säger Alexandra Ferreira, vd för Foodfacts i en kommentar.

Flera aktörer i dagligvarubranschen och livsmedelsindustrin har egna databaser och system för klimatberäkningar av produkter. Bland annat Ica, Coop och Axfood, liksom oberoende aktörer som Consupedia.

Coop, som fått stor uppmärksamhet för sin klimatmärkning, skrev tidigare i år ett avtal med Foodfacts om att flytta in klimatmärkningen i Foodfacts plattform.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078