23948sdkhjf

Skarpare hygienkrav ska ge minskad smittspridning i svensk djurhållning

För att minska risken för smittspridning mellan djur samt mellan djur och människor har Jordbruksverket arbetat fram nya hygienregler.
Alla veterinärer ska bland annat arbeta efter en hygienplan och förutom allmänna hygienregler för alla som håller djur införs särskilda hygienregler för alla typer av besöksverksamheter. Dessutom införs nya regler för hund-, häst- och kattägare vars djur drabbats av en infektion med antibiotikaresistenta bakterier. De nya reglerna består av fyra olika delar.

Veterinärkliniker ska upprätta hygienplaner
Nya hygienregler införs för verksamheter inom djurens hälso- och sjukvård, till exempel för veterinärkliniker, för att förebygga uppkomsten och spridningen av vårdrelaterade infektioner. Dessa verksamheter ska ta fram och arbeta enligt en hygienplan. Reglerna börjar gälla den 1 april 2014.

Hygienregler för besöksverksamheter med djur
Ändrade samt nya hygienregler införs för fler typer av besöksverksamheter. Detta berör till exempel lantbruk som tar emot besöksgrupper, ridskolor, 4H-gårdar samt ett flertal andra verksamheter där besökare erbjuds möjlighet till direkt kontakt med djur. Krav på möjlighet till handtvätt för besökare samt information om vikten av god handhygien ingår i denna del. De nya reglerna börjar gälla den 1 december 2013.

Bättre hantering vid infektion med antibiotikaresistenta bakterier
Det blir nya regler för hund-, häst- och kattägare som har ett djur som fått en infektion med de antibiotikaresistenta bakterierna MRSA och MRSP. Även den behandlande veterinären berörs. Det handlar till exempel om att djuret ska hållas kontaktisolerat till infektionen avläkt och att djurägare är skyldiga att informera om smittan till den som måste hantera det smittade djuret. Veterinären ska rapportera dessa fall till länsstyrelsen. De nya reglerna börjar gälla den 1 september 2013.

Tydligare allmänna hygienregler för alla djurhållare
De nuvarande allmänna hygienreglerna för alla djurhållare förtydligas, med undantag för dem som håller djur i privat bostad. Det ska bland annat finnas möjlighet för den som vistas på en djuranläggning att tvätta händerna med varmt vatten och flytande tvål samt att desinficera händerna. De nya reglerna börjar gälla den 1 september 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158