23948sdkhjf

Producent- och importpriserna fortsätter sjunka

I april sjönk producentpriserna totalt med 5,3 procent i jämförelse med samma period föregående år, vilket är den lägsta årstakten sedan producentprisindex började publiceras i sin nuvarande form.
Från mars till april sjönk producentpriserna totalt med 1,1 procent. Under samma period sjönk priserna på importmarknaden med 1,4 procent och på exportmarknaden med 1,4 procent. På hemmamarknaden sjönk priserna med 0,7 procent.

En säsongsnormal nedgång i priserna på fjärrvärme bidrog till nedgången på hemmamarknaden. På importmarknaden bidrog främst lägre pris på råolja till nedgången. Lägre priser på motorfordon samt metaller bidrog till nedgången på exportmarknaden.

Priserna för inhemsk tillgång, det vill säga producentpriserna på hemmamarknaden tillsammans med importpriserna, sjönk med 1,1 procent från mars till april.

Jämfört med april förra året har producentpriserna totalt sjunkit med 5,3 procent. Under samma period har priserna sjunkit med 8,8 procent på exportmarknaden, 8,3 procent på importmarknaden och 1,7 procent på hemmamarknaden. Priserna för inhemsk tillgång har gått ned med 5,0 procent.
Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078