23948sdkhjf

Oskars Surströmming dubblar leveranserna i år – ändå långt ifrån vanliga nivån

Oskars surströmming har köpt in fisk från fler områden för att öka leveranserna.

Norran rapporterar att Oskars Surströmming lyckats öka sina leveranser till 20 ton i år. Det är dubbelt så mycket som de 10 ton som levererades i fjol.

– Vi ansträngde oss mer för att köpa in fisk. Normalt köper vi från fiskare här i trakten, men nu köpte vi även från Söderhamn och ner mot Gävle, säger Jan Söderström, vd för Oskars Surströmming, till Norran.

Oskars Surströmming är fortfarande långt i från de 100 ton som bolaget, med säte i Söråker norr om Sundsvall, levererat på regelbunden nivå tidigare. Enligt Sveriges lantbruksuniversitet råder det en brist på strömming som ställer till det för marknaden. Fiskarna uppges ha minskat i både antal och storlek.

På grund av bristen har Oskar Surströmming höjt sina priser med 10 procent. Anledningen till att man inte köpt in ännu mer strömming är för att priserna inte ska bli för oskäliga. Bolaget kan få ställa in sig på en ny normalnivå om inte det blir någon ändring av fiskekvoterna som satts för strömmingsfiske i Bottenhavet och Bottenviken, enligt Jan Söderström.

– De bestäms av EU och enligt min mening tillåts för mycket fiske. Det mesta tas upp av trålare och de tar alla storlekar. En lämplig storlek för surströmming är en fisk som är cirka 6-7 år gammal, och de får aldrig chans att växa till sig så mycket, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078