23948sdkhjf

De sänkta köttkontrollavgifterna har kommit bönderna tillgodo

2012 fick Livsmedelsverket 90 miljoner för att sänka avgifterna för den offentliga kontrollen vid slakterier och vilthanteringsanläggningar.
Livsmedelsverket sänkte köttkontrollavgifterna under 2012. Syftet med sänkningen var att stärka djurproduktionen i Sverige. En utvärdering från Jordbruksverket visar nu att merparten av pengarna har kommit bönderna tillgodo och ökat framtidstron, enligt ett pressmeddelande.

Att regeringen satsat pengar på att sänka avgiften för köttkontroll upplevs av näringen som en viktig signal om att man vill ha en fortsatt djurproduktion i Sverige. Trots att avgiftssänkningen är liten i relation till det pris bönderna får för köttet, så påverkar den företagens lönsamhet positivt och beskrivs som en viktig pusselbit för att öka framtidstron i näringarna.

Sedan 2008 har det även funnits öronmärkta pengar i Livsmedelsverkets anslag för att sänka avgiften för den offentliga kontrollen och därigenom förbättra konkurrenskraften för mindre slakterier. Anslaget 2012 var 12 miljoner kronor. Båda anslagen har analyserats gemensamt i utvärderingen av de sänkta köttkontrollavgifterna.

Merparten har kommit bönderna tillgodo
Analysen visar att av totalt 102 miljoner så har vi beräknat att 81 miljoner kronor har kommit bönderna direkt tillgodo genom högre betalning för köttet, lägre slaktavgift eller genom en lägre kontrollavgift när de själva slaktar sina egna djur. Den del av de sänkta köttkontrollavgifterna som inte kommit bönderna direkt till godo kan de ha fått nytta av på annat sätt. Till exempel genom investeringar på slakterierna eller att den sänkta avgiften har finansierat en kommunikationskampanj.

För tidigt att se strukturförändringar
Det är för tidigt att se om de sänkta köttkontrollavgifterna har inneburit strukturförändringar i primärproducent- och slakteriledet. Det är i alla fall troligt att den sänkta avgiften har betydelse för att starta och driva ett mindre slakteri vilket på sikt kan påverka strukturen i respektive bransch.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11