23948sdkhjf

Stöd till bönder efter torkan och ovädret Hans utreds

Jordbruksverket ska vid månadsskiftet ge förslag på ekonomiskt stöd till drabbade jordbruksföretag.

Myndigheten fick redan i juli i uppdrag av regeringen att utreda vilka ekonomiska stöd som är mest effektiva för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för jordbruksföretagen efter vårens och försommarens torka. 

I början av augusti lämnade Jordbruksverket in två förslag från detta uppdrag. Ge stödet till unga jordbrukare upp till 40 år samt till grovfoderbaserad animalieproduktion och vårsådda grödor.

Men sedan dess har Sverige drabbats av omfattande nederbörd och bönder landet runt har påverkats på olika sätt. Därför har regeringen nu valt att komplettera Jordbruksverkets uppdrag.

– De avvikande väderhändelserna komplicerar ytterligare för jordbruksföretagen och därför ser regeringen skäl att lägga ett tilläggsuppdrag till Jordbruksverket så att den omfattande nederbörden också beaktas vid fördelningen av stödet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Utgångspunkten för uppdraget är att det är företag inom de sektorer som drabbats mest av våren och sommarens väder som ska få ta del av stöden.

Förslaget ska tas fram i dialog med de berörda och uppdraget ska redovisas senast 31 augusti.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078