23948sdkhjf

Cloetta-aktien steg kraftigt – ”Det råder gott om tillväxtmöjligheter”

Utsedd till veckans aktie av Aktiespararna och DI.

Godisbolaget Cloetta står inför ett stort fabriksbygge. Trots osäkerheterna är intjäningen stark och direktavkastningen hög. Det skriver Aktiespararna i sin analys ”Veckans aktie”, där slutsatsen är att Cloetta är köpvärd.

Enligt Aktiespararna är Cloetta ett spännande bolag i en relativt konjunkturokänslig nisch. Bolaget har med sina ”starka” varumärken en tydlig ställning på marknaden samtidigt som det råder gott om tillväxtmöjligheter i och med den nya fabriksinvesteringen.

”Det saknas inte risker, men möjligheterna överväger”, skriver Aktiespararna.

Aktiespararna landar i en riktkurs om 22 kronor per aktie vilket motsvarar p/e 12.

I måndagens öppningshandel var Cloettaaktien upp 5,9 procent till 19:16 kronor.

Även Dagens Industri har delat ut en köprekommendation till Cloetta, i måndagens utgåva av tidningen.

Stigande vinst och allt lägre aktiekurs har gjort att Cloettas bolagsvärdering nu är historiskt mycket låg. Under perioden 2016–2022 värderades Cloetta till ett skuldjusterat börsvärde på 13–18 gånger vinsten. Nu är värderingen strax under 10, enligt DI.

”Kortsiktigt finns det en risk att de senaste årens vinstutveckling för Cloetta avstannar till följd av kraftigt stigande kakao- och sockerpriser. Men även detta faktum är mer än väl inräknat i dagens aktiekurs”, skriver tidningen.

DI tar också upp att svenska investerare har ratat Cloettas aktie efter beskedet om en miljardinvestering i en ny fabrik i Nederländerna.

”Kursfallet i förhållande till tidigare historisk värdering gör att Cloetta i dag värderas som om bolaget väntas kasta de 2,5 miljarder kronorna i sjön och besparingseffekterna uppgå till noll kronor. Det är alldeles för negativt”, skriver DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141