23948sdkhjf

Fler fall av svinpest – alla deras grisar avlivas

Totalt 13 positiva fall av afrikanska svinpesten.

Efter att proven från de kadaver som provtogs under söndagen har analyserats är det totalt tretton positiva fall av afrikansk svinpest hos vildsvin. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på sin hemsida.

Under måndagen fattade Jordbruks­verket beslut om att alla tam­grisar i den smittade zonen ska avlivas. Fallängetorp med sina 39 grisar är den en enda berörda med kommersiell grisuppfödning. Totalt handlar det om ett 50-tal grisar fördelade på fem gårdar. Berörda djurägare har fått information om beslutet. De kommer att kompenseras ekonomiskt.

Avlivningen behöver göras för att minska riskerna för ytterligare sprid­ning. Ju färre grisar som finns i området desto större är möjligheten att begränsa och bekämpa smittan. Andra länder som har lyckats bli av med smittan har gjort på samma sätt, till exempel Belgien. Det är en väl beprövad metod, skriver SVA.

Om du hittar sjuka och döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinär­medicinska anstalt. Det gäller oavsett var du bor i Sverige, men speciellt i det aktuella området.

Enligt Dagen Nyheter hittade jägare redan den 25 augusti ett dött vildsvin och larmade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Ytterligare ett fynd gjordes två dagar senare. Det dröjde dock två veckor innan SVA kunde konstatera att proverna var positiva och att afrikansk svinpest nu finns i landet, skriver tidningen.

Enligt SVA klassades händelsen till en början som en ”observation” då det var så få djur som hittats. Hade det varit tre eller fler hade det ansetts vara ett ”misstänkt fall” vilket hade inneburit snabbare åtgärder. Statsveterinär Erika Chenais menar att det inte har så stor betydelse för smittspridningen att provtagningen dröjde, säger hon till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125