23948sdkhjf

Isländsk grönsaksodlare ska bli störst i Sverige

Isländska Vaxas mål är att bli Sveriges största odling i kontrollerad miljö.

Det knappa förhållande som finns på Island, med begränsad tillgång till solljus och bördig jord, har det isländska grönsaksbolaget Vaxa tagit fram en teknik för att odla grödor på ett hållbart och miljövänligt sätt året runt. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Genom det svenska dotterbolaget, Växa odling i Sverige AB, ska satsar Vaxa på att bli Sveriges största odling i kontrollerad miljö. Där de ska leverera färska örter, sallader och gröna skott till matbutiker och restauranger i Sverige året runt.

– Sedan starten på Island har vi fokuserat på att bygga upp kompetens kring nya och utvecklade smaker inom en kategori där inspiration och nya smakupplevelser är ett välkomnat inslag. Med expansionen vill vi utveckla den svenska marknaden och målet är att göra landet mer självförsörjande på fler smakrika grönsaker, säger Oscar Uhrström, vd Växa odling i Sverige AB.

Enligt Oscar Uhström kan deras kontrollerade odlingsteknik uppnå en bättre och jämnare kvalitet, som resulterar i att grönsakerna både håller längre och smakar mer.kommer varorna att kunna levereras direkt till detaljhandeln eller grossisterna utan mellanhänder. Med fördelen att de håller längre.

Vaxa grundades i Reykjavik 2017 av Andri Björn Gunnarsson och Andri Gudmundsson som byggde sin första inomhusodling 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079