23948sdkhjf

Greenfood bygger en av Sveriges största solcellsanläggningar

Elproduktionen kommer motsvara hushållselen för 700 genomsnittliga villor.

Tillsammans med Öresundskraft och Soltech bygger Greenfood en solcellsanläggning i Helsingborg. Solcellsparken ska ligga i anslutning till företagets 44 000 kvadratmeter stora livsmedelsanläggning, Greenhouse.

– Målet med Greenhouse har varit att skapa framtidens livsmedels- och logistikcenter med fokus på modern teknik och hållbarhet. Fastigheten ligger i framkant inom energi- och miljöeffektivitet, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Solcellerna ska ge en årlig produktion på ungefär 3,5 miljoner kilowattimmar el och kommer täcka cirka 20 procent av Greenfood-koncernens elbehov.

– Satsningen på solceller gör verksamhet mer hållbar, både i termer av miljö och ekonomi och är en avgörande pusselbit för att minska vårt klimatavtryck, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce och projektansvarig för Greenhouse.

Öresundskraft kommer att äga anläggningen och tar ansvar för hela processen, inklusive projektering, byggnation, drift och underhåll. Greenfood köper i sin tur elen till ett fast pris enligt ett avtal som sträcker sig över 19 år.

– Denna storskaliga solcellsanläggning, som dessutom kommer bli en av de största i Sverige, är strategiskt viktigt för Helsingborgs framtida energiförsörjning och bidrar till att vi når stadens viktiga klimat- och energimål, säger Niklas Leweus, strategisk nyckelkundssäljare på Öresundskraft.

Greenfood fick nyligen sina klimatmål godkända av Science Based Targets initiative (SBTi), och ska förutom solcellsanläggningen (företagets femte), bland annat satsa på eldrivna fordon, både internt och i logistikkedjan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098