23948sdkhjf

Grönsaker bakom flest fall av matförgiftning

Efter en minskning av antalet fall under pandemin är nu nivån tillbaka på samma som innan.

Mörkertalet kring matförgiftningar är stort. Men antalet inrapporterade fall är nu tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Under 2022 rapporterades det in drygt 2 200 matförgiftningsfall till de kommunala kontrollmyndigheterna, varav 263 fall rörde sig om grönsaker. Det gör grönsaker till den livsmedelskategori som åsamkar flest fall. Orsaken är oftast salmonella och cryptosporidier.

– Även om det är flera saker som ligger bakom att antalet matförgiftningar ökat, pekar det här på hur stor effekt det har att tvätta händerna ofta och noga, säger Jonas Toljander, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Kommunernas livsmedelskontroll utreder de matförgiftningsfall de får kännedom om. Resultaten rapporteras sedan vidare till Livsmedelsverket. Under 2022 rapporterades totalt 2 261 sjukdomsfall in. I 303 av rapporterna angavs att två eller flera personer smittats genom en gemensam smittkälla. Om två eller fler smittas av samma källa betraktas det som ett utbrott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08