23948sdkhjf

Det norrländska allåkerbäret ursprungskyddas

Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten kan nu märkas med EU:s skyddade beteckningen.

Allåkerbär från Norrland är namnet på frilandsodlade allåkerbär från Norrbottens och Västerbottens län. Det är det första svenska bäret som ursprungsskyddas av EU. 

För närvarande finns det sju sorter av allåkerbär, varav sorterna Anna, Linda, Sofia och Beata är de som ingår i det skyddade namnet Allåkerbär från Norrland.

– Det är klart att det är ett kvalitetstecken som är något att skryta med. Märkningen sätter strålkastaren på bäret. Det har nog betydelse för att det ska bli mer känt i södra Sverige. Här i norr har det om somrarna alltid varit en jakt att plocka bären eftersom de är så fantastiskt goda, säger Gunnar Nilson som odlar allåkerbär söder om Luleå älv mellan Luleå och Boden.

Smaken är unik och intensiv. Hos fullmogna bär går det att finna referenser till bland annat lingon, röda vinbär, sherry, jordkällare, havtorn och björnbär.

Bären säljs ofta fryst till sylttillverkare, delikatessaffärer, restauranger och på marknader. Den skyddade beteckningen garanterar produktens ursprung och egenskaper.

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är ett namn som får registreras för en produkt som:

• Kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett visst land.
• Har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den.
• I alla led produceras i det avgränsade geografiska området.

Livsmedelsverket handlägger ansökningar för skyddade EU-beteckningar och är den myndighet som lämnar in ansökan till EU.

Källa: Livsmedelsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093