23948sdkhjf

Livsmedelskontroller ökar

Antalet genomförda kontroller har ökat med nästan 15 000, till totalt 77 347.
Både ros och ris, är betyget för kommunernas och Livsmedelsverkets genomförda kontroller under 2012. Antalet genomförda kontroller har ökat med nästan 15 000, till totalt 77 347. Majoriteten av dem var oanmälda. Samtidigt kvarstår behovet av mer personal och att företag med högre risk får årliga kontrollerm enligt ett pressmeddelande.

Anmärkningsvärt att företag inte får ett enda besök
Rapporten visar att det fortsatt är så att företag inte får det antal kontrolltimmar som de bedömts ha behov av. Av de företag som ska kontrolleras minst en gång per år, eftersom de har en komplicerad eller känslig verksamhet, har 20 procent inte fått ett enda besök.

- Detta är direkt anmärkningsvärt, säger Peter Brådenmark, chef på Livsmedelsverkets kontrolledningsenhet och fortsätter:

- Ett gemensamt mål för den svenska livsmedelskontrollen är att ha en frekvent kontroll av de livsmedelsföretag som bedömts ha de största riskerna. Kontrollen är till för att säkerställa att konsumenterna får säkra livsmedel och inte blir lurade.

Antalet kontroller ökar med 24 procent
Bland ljusglimtarna finns att antalet kontroller ökat med nästan 15 000, till totalt 77 347. Av dessa har Livsmedelsverket genomfört 4112 kontroller. Den absoluta majoriteten av alla kontroller, nio av tio, är oanmälda.

- Det är mycket glädjande att se den här rejäla ökningen av kontroller, säger Linda Eskilsson på utvärderingsenheten, som ansvarar för analysen.

Den årliga rapporten är viktigt underlag för att utveckla livsmedelskontrollen genom utbildningar, handböcker och andra insatser.

- Vi gör t ex särskilda satsningar gentemot chefer inom kontrollen, för att stödja dem i deras uppdrag, säger Peter Brådenmark. Visionen är en effektiv och professionell livsmedelskontroll som är likvärdig, riskbaserad och ändamålsenlig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079