23948sdkhjf

Mackmyra: Ny låneöverenskommelse med storägaren

Styrelsen för Mackmyra har beslutat om att genomföra en delvis säkerställd företrädesemission om som högst 101 miljoner kronor före emissionskostnader. Därutöver har bolaget träffat en ny överenskommelse avseende ett lån från storägaren Lennart Hero och bolaget utvärderar även en nedskrivning på 40–60 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande framgår följande:

Företrädesemissionen består av units. För varje innehavd aktie erhålls en unit, som består av nio aktier och fyra teckningsoptioner.

Nyemissionen är säkerställd till 74,1 procent. En av garanterna är storägaren Lennart Hero.

Teckningskursen för en unit är 2:79 kronor, vilket motsvarar 0:31 kronor per aktie. Aktien avslutade torsdagens handel på 1:44 kronor. Teckningsperioden beräknas löpa under tiden från och med den 20 november 2023 till och med den 4 december 2023.

Likviden från emissionen ska användas till att återbetala skattekrediter, förstärka balansräkningen, konsolidera och kostnadseffektivisering av organisationen samt optimering av destilleringstakt.

Storägaren Lennart Hero har även träffat en ny överenskommelse avseende ett lån på 140 miljoner kronor. Räntevillkoren har ändrats så att den rörliga räntan har ändrats till en fast ränta på 4,5 procent. Löptiden förlängs dessutom.

Mackmyra har också ingått bryggfinansering på 6 miljoner för att säkerställa bolagets kortfristiga rörelsekapitalbehov.

Som en del i en översyn av bolagets resurser och tillgångar har styrelsen beslutat att utvärdera möjligheten att skriva ned varulager och destilleriet om totalt 40–60 miljoner kronor.

Fördelningen mellan nedskrivning av varulager och anläggningstillgångar är preliminärt 50 procent vardera.

”Syftet är att skapa rätt förutsättningar för verksamheten framåt. Styrelsen avser att genomföra en nedskrivning och bolaget kommer, när beslut om villkoren för nedskrivning slutligt fattats, informera marknaden”, heter det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094