23948sdkhjf

Rapport: Fler villiga att ändra matvanor för planeten

Tetra Paks Index 2023 visar att 54 procent tänker på planetens framtid när de gör sina livsmedelsval.

Fler människor är villiga att ändra sina matvanor för att skydda planeten och trenden med ”Climatarians” förväntas öka, det visar Tetra Paks Index för 2023. 70 procent säger att hälsosamma produkter inte får skada miljön och 50 procent är redo att ändra sina matvanor för att bidra till ett mer hållbart klimat.

– Klimatförändringar och andra miljöfrågor fortsätter att vara akuta problem och är allt mer sammankopplade med hälsa. Två tredjedelar av konsumenterna säger nu att miljöfaktorer påverkar hälsan, och ännu fler anser att hälsosamma produkter inte ska skada miljön, säger Tetra Paks vd Adolfo Orive i rapporten.

Rapporten visar även att det finns ett fortsatt stort intresse för ekologisk mat. Nästan hälften av de tillfrågade i undersökningen strävar efter att vara ” flexitarianer” eller att utesluta kött. De som är flexitarianer, pescetarianer, vegetarianer eller veganer väljer främst att vara det för hälsan och 34 procent väljer det för de tror det är bra för miljön.

Climatarian

En "Climatarian" är en person som väljer vad den ska äta efter vad som är minst skadligt för miljön. Bland annat utesluter de ofta kött eller andra livsmedel som har ett högt koldioxidavtryck.

Undersökningen genomfördes i samarbete med Ipsos och omfattade 5 000 online-intervjuer i följande 10 länder: Brasilien, Kina, Tyskland, Indien, Kenya, Sydafrika, Sydkorea, Spanien, Storbritannien och USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065