23948sdkhjf

Sällsynt med otillåtna ämnen i kött

Livsmedelsverkets kontroll av restsubstanser i svenskt kött 2012 visar att endast två av 5340 prover innehöll otillåtna ämnen.
Kontrollen visar att företagarna följer reglerna för läkemedelsanvändning till livsmedelsproducerande djur och att tillväxtbefrämjande medel inte används i Sverige.

- Ingen behöver känna oro för att svenskt kött innehåller otillåtna ämnen. Det visar vår kontroll, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Två av proverna innehöll kloramfenikol
I två av de 5 340 proverna på svenskt kött hittades låga halter av läkemedlet kloramfenikol som inte får användas till livsmedelsproducerande djur. Fallen har lämnats till länsstyrelsen i respektive område. Deras utredningar tyder inte på att någon otillåten användning av kloramfenikol har skett.

Flera projekt under 2013
Under 2013 startar flera projekt i samarbete med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt för att ta reda på om kloramfenikol bildas naturligt och om innehållet i så fall kan ge upphov till mätbara halter i griskött.

Kadmium, bly, kvicksilver, klorerade organiska miljöföroreningar och mögelgifter är andra ämnen som kontrollen letar efter i de animaliska livsmedlen. De kan finnas i djurens foder på grund av utsläpp i miljön eller naturlig produktion av mögelsvamp. Kontrollen visade att inget av de undersökta proverna innehöll halter över gällande gränsvärde. Proverna innehöll inte heller några mätbara halter av bekämpningsmedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079