23948sdkhjf

Enighet kring ny jordbrukspolitik

Natten mellan tisdagen och onsdagen enades EU:s jordbruksministrar om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken.
Efter snart två år av skarpa förhandlingar om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken enades EU:s jordbruksministrar i sista sekund om ett förslag till en ny jordbrukspolitik. Innan överenskommelsen kan bli verklighet måste den dock förhandlas med och godkännas av Europaparlamentet.

Större fokus på miljön
I korthet innebär reformen ett större fokus på miljöåtgärder. Det kommer även att ske en viss omfördelning av stöden mellan medlemsstater och lantbrukare. Några nya delar som introducerats är stöd till unga lantbrukare och stöd till mindre lantbrukare.

- Utifrån ett komplicerat förslag har vi lyckats få igenom flera viktiga förenklingar av politiken. En stor framgång för Sverige är att de nya miljövillkoren är anpassade efter Sveriges skogsdominerade områden, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Utformning av Landsbygdsprogrammet
Utöver regler för direktstöd till lantbrukare fattas även beslut kring en rad andra frågor, till exempel om utformningen av Landsbygdsprogrammet. I programmet finns nu en skrivning om djurvälfärd vilket Sverige längre har arbetat för.

Redan i februari beslutade stats- och regeringscheferna om storleken på den gemensamma jordbrukspolititikens budget. Den allra största delen av reformen är dock upp till jordbruksministrarna att besluta om tillsammans med Europaparlamentet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093