23948sdkhjf

Ägg återkallas efter salmonellalarm även på Gotland

Ica, Axfood, Kronägg och Lidl återkallar ägg efter att producenten av äggen har upptäckt salmonella.

Efter att leverantören i en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön där äggen värpts återkallar Axfood av försiktighetsskäl två ägg-artiklar från Garant, då det finns en risk att äggen kan innehålla salmonella, även om inga ägg i nuläget har bekräftats med smitta, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Nyligen behövde CA Cedergren avliva höns efter återkommande salmonellautbrott. I samma veva upptäcktes även salmonella hos en producent på Gotland. Nu återkallas äggen som kommer från producenten på Gotland. Äggen säljs hos Ica, Lidl, Willys och Hemköp.

– Att det nu påträffats salmonella i en ny stallmiljö är mycket olyckligt och något vi ser allvarligt på. Vi utreder nu tillsammans med leverantören hur det har kunnat ske, och hur det kan förhindras framöver, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Producenten på Gotland tvingas avliva 30 000 höns.

”Muntligt beslut är taget om att avlivning kommer att ske. Det skriftliga, formella beslutet är inte expedierat än, men det görs senast måndag”, skriver Claes Larsson vid jordbruksverkets pressjour i ett mejl till Expressen.

Någon smitta i äggen har inte bekräftats, men en risk för sjukdom anses finnas.

Ägg som återkallas

Återkallelsen berör endast produkter med bäst före-datum till och med 26-11-2023 med äggkoderna 2SE672-34 eller 2SE672-35 tryckt på ägget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141