23948sdkhjf

Nya regler för barnmat, specialkost och lågkalorimat

EU-parlametet har infört nya regler för barnmat, specialkost och lågkalorimat.
Enligt en ny lag som antogs i juni införs tydligare regler för märkning av och innehåll i bröstmjölksersättning och mat för personer med särskilda medicinska behov. Syftet är att ett bättre konsumentskydd och göra det enklare att skilja på mat för den stora allmänheten och mat för särskilda grupper. De nya reglerna, redan överenskomna med EU-ländernas ministerråd, omfattar också vissa lågkaloridieter, enligt ett pressmeddelande.

– Spädbarn, småbarn och allvarligt sjuka personer är inte vilka konsumenter som helst. Det är vår plikt som lagstiftare att se till att vi har strängare regler för att styra exempelvis sammansättningen och märkningen av mat till dessa grupper, sa den belgiska liberalen Frédérique Ries, som lett parlamentets arbete med lagen.

– Det är också viktigt att få ordning i livsmedelsdjungeln bland annat genom att avskaffa konceptet "dietmat" som missbrukas i reklamen. Den nya lagen förenklar och förtydligar reglerna för märkning av modersmjölksersättning, beredda spannmålsbaserade livsmedel och barnmat, livsmedel för speciella medicinska ändamål och komplett kostersättning för viktkontroll. Den innehåller också en lista över vilka ämnen, som vitaminer och mineraler, som får tillsättas i sådan kost, fortsätter Frédérique Ries.

Bröstmjölksersättning
Märkningen, presentationen av och reklamen för bröstmjölksersättning får inte innehålla "bilder av spädbarn eller andra bilder eller text som kan idealisera användningen av sådan modersmjölksersättning och tillskottsnäring" på ett sätt så att den avråder från amning, säger reglerna.

Det kommer dock att vara tillåtet med grafiska bilder som gör det lätt att känna igen ersättningen eller tillskottsnäringen.

Parlamentet uppmanar kommissionen att utvärdera betydelsen av mjölkbaserade och liknande drycker som "tillväxtmjölk" eller "småbarnsmjölk" i barnens kost och huruvida produkterna har några näringsmässiga fördelar jämfört med normalkosten för ett barn under avvänjning. Kommissionen ska också utvärdera om det behövs särskilda lagar för idrottsmän.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078