23948sdkhjf

Sämre äppelskörd att vänta nästa år

Kiviks Musteri har sammanställt årets äppelskörd som nu är avslutad. Det blev en bra skörd, men årets extremväder ger nästa års skörd negativa konsekvenser.

Förra årets äppelskörd blev en bra skörd och samma visa gäller detta året, till och med lite bättre än ett normalår. Detta enligt Kiviks Musteri som har sammanställt årets skörd.

90 procent av Sveriges äpplen odlas i Skåne. Med sina 120 000 äppelträd är Kiviks Musteri en av Sveriges största äppelodlare med odlingar både på Österlen och på Solnäs gård utanför Lund. Skåne präglades av en försommar med torka som sedan resulterade i stora mängder regn, vilket gjorde att äpplena kom upp i rätt storlek och vikt. Men extremvädret kan ge negativa konsekvenser inför nästa års skörd.

– Med stor sannolikhet får det extrema vädret negativa konsekvenser för nästa säsong. Vi som odlar måste anpassa oss till att det som vi nu kallar extremväder snarare kanske är framtidens normalväder. Från att tidigare kunnat dra lärdomar av förra årets arbete vid samma tid, kräver det istället kontinuerlig anpassning efter rådande omständigheter, som skiljer sig ovanligt mycket från år till år, säger Kiviks Musteris Odlingschef Jan Flemming Jensen, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125